Celstraf voor Zaandammer voor smokkelen vluchtelingen

ANP
ZWOLLE

Twee mannen uit Zaandam en Leeuwarden zijn dinsdag in Zwolle veroordeeld tot celstraffen tot 2,5 jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, voor het smokkelen van zeker twintig vluchtelingen uit het Midden-Oosten.

Volgens de rechtbank in Zwolle pikten de 48-jarige Zaandammer Mufeed H. en de 46-jarige Mohamad E. in april 2014 in Italië met twee busjes Syrische gezinnen op. De vluchtelingen werden een dag later afgeleverd in Ter Apel.

H. maakte van het vervoeren van vluchtelingen uit winstbejag een gewoonte, aldus de rechtbank. De politie kwam het duo op het spoor nadat de Franse douane argwaan kreeg.Beide verdachten zeiden uit menselijkheid te handelen. De rechtbank ziet het tegendeel bewezen: het duo maakte volgens de rechtbank misbruik van mensen in een kwetsbare positie door grote bedragen te vragen voor het vervoer. E. kreeg met 1,5 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk een lagere straf dan H. Hij was volgens de rechters slechts betrokken bij één zaak. Tegen beide mannen was een jaar cel meer geëist dan de rechtbank ze oplegde.

H. wordt gezien als de initiatiefnemer. De rechtbank vindt vijf gevallen van mensensmokkel bewezen van in totaal zeker twaalf personen. H. kreeg bedragen gestort vanuit meerdere landen in het Midden-Oosten. De 16.000 euro aan contanten die bij een huiszoeking zijn gevonden, wordt echter teruggegeven. Wel moet hij 4000 euro aan criminele winst aan de Staat betalen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.