Meer ruimte Seniorenbus Schagen na stop maaltijden

De Seniorenbus Schagen heeft ook een rolstoellift.© Foto Jannie Apeldoorn

Michiel Snik
Anna Paulowna

De Seniorenbus Schagen, die vooral is bedoeld voor de inwoners van de oude gemeente Zijpe, stopt met de ritten voor ’Tafeltje Dekje’. Dat geeft de seniorenbus meteen de ruimte senioren rond lunchtijd te gaan vervoeren.

De seniorenbus in de voormalige gemeente Zijpe rijdt dit jaar precies 25 jaar. De huidige bus is drie jaar oud en vervoert jaarlijks duizenden ouderen door de Zijpe maar komt ook in Hoorn, stad Schagen, Alkmaar en Den Helder. Er kunnen acht mensen tegelijk meerijden maar daarnaast zit er ook een rolstoellift in.

,,Dat rolstoelvervoer is erg prettig voor veel mensen’’, weet penningmeester Jannie Apeldoorn van de seniorenbus. ,,Als je daarvoor een speciale taxi moet laten komen is dat voor veel mensen onbetaalbaar. Wij zijn een organisatie die geheel draait op vrijwilligers. Wij richten ons speciaal op ouderen die we met dit vervoer uit hun isolement willen halen. Het gaat om senioren die zelf geen vervoer hebben en anders bijna hun huis niet meer uitkomen.’’

De bus werd ook ingeschakeld voor de maaltijdvoorziening bij mensen thuis. Maar door een nieuwe werkwijze bij Tafeltje Dekje moeten de maaltijden voortaan op andere tijdstippen worden weggebracht.

,,Als we dat zouden gaan doen, kwamen andere cliënten van ons in de knel. We rijden immers ook voor de dagopvang en juist die zouden gedupeerd worden. We vervoeren voor die opvang geregeld mensen die vergeetachtig worden en voor de partners en familie is het wel lekker als ze even de handen vrij hebben. Daarom hebben we er in goed overleg voor gekozen te stoppen met het vervoeren van de maaltijden. Dit doet nu een andere vervoerder. Keerzijde van de medaille is ook dat we nu automatisch meer tijd tussen 11.30 en 13 uur hebben. En dat is een populair tijdstip voor veel mensen. Ze kunnen ons vaker inschakelen.’’

De ritprijs voor de bus is trouwens 30 cent per kilometer, met een minimum bedrag van drie euro per rit. Reserveren kan alleen ’s morgens tussen 9 en 12 uur via 0223-535826.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.