Rond de stad, met vergezichten (9 km)

Hou de kaart maar bij de hand. Want het precies beschrijven van deze route zou meer ruimte vergen dan er beschikbaar is. Toch is de wandeling, met de kaart erbij, niet ingewikkeld maar wel mooi. Wandelen moet door velden, bossen, duinen, door de natuur kortom. Althans, zo lijkt het. Wandelen rond Hoorn is wandelen door de natuur, met de stad in de rug. Let maar eens op.

Rond de stad, met vergezichten (9 km)

Vrijdag 03 Juli 2009 at 10:37 am

De Cape van Marion Jebbink op het Visserseiland. Foto Jaap StiemerHou de kaart maar bij de hand. Want het precies beschrijven van deze route zou meer ruimte vergen dan er beschikbaar is. Toch is de wandeling, met de kaart erbij, niet ingewikkeld maar wel mooi. Wandelen moet door velden, bossen, duinen, door de natuur kortom. Althans, zo lijkt het. Wandelen rond Hoorn is wandelen door de natuur, met de stad in de rug. Let maar eens op.

We verlaten het station rechtuit en komen in het Noorderplantsoen, waar een reusachtige acacia ons begroet. Op de Noorderstraat rechts en daarna doorlopen tot de Westersingel, waarbij we Veemarkt, Kleine Noord en Scharloo passeren. Links de lommerrijke Westersingel op en dan de eerste klim: de Westerdijk, deel van de Westfriese Omringdijk. Vanaf hier blijven we lange tijd het water volgen.

De Hoornse Hop ligt er strak bij en de windstilte zorgt voor weinig zeiltjes in het vergezicht. We komen op het Visserseiland, waar we rond de imposante nieuwbouw lopen. Het gebied heeft vooral een rijke bedrijvige geschiedenis op het gebied van visserij en houthandel. De intensieve bewoning kwam er pas aan het eind van de twintigste eeuw. We lopen de landtong verder op tot het eind, waar een houten vuurtorentje staat. Onderweg passeren we hufterproof kunstwerken: ’De Cape’ van Marjon Jebbink (kun je bij regen in schuilen) en het net onthulde ’Land en Water’ van Frans de Wit.

De punt van het Visserseiland is uitermate geschikt voor een romantisch samenzijn. Maar we moeten voort! Dezelfde weg terug, maar de nieuwbouw op het Visserseiland laten we nu letterlijk links liggen. Dan rechts de dijk van Achter op ’t Zand op (hoeveel mooie plaatjes passen er in een wandeling?) richting Oostereiland, wéér zo’n plek met een extreem rijk verleden. Ook hier kan een rondwandeling worden gemaakt die de moeite waard is. Bij de oude Hoornse haven aangekomen blijven we het water volgen via Veermanskade en Oude Doelenkade, waarbij we onderweg de Scheepsjongens van Bontekoe groeten en op het Houten Hoofd nog maar eens ademloos over het water turen. Aan het eind van de Oude Doelenkade rechts de Ottobrug over en zo ver mogelijk het Julianapark in, tot we weer bij het water zijn. Dan links en eindeloos doorlopen langs het water.

Schietberg

We passeren de schietberg, een heuvel die ooit als doel voor schietoefeningen werd gebruikt. Nu staat er een keurig hekje bovenop en biedt de berg een mooi uitzicht over het Markermeer. Vanuit het Julianapark, waarin de velden van voelbalclub Hollandia een hoofdrol spelen, komen we in het gebied aan de voet van de Schellinkhouterdijk, alweer een onderdeel van de Omringdijk. Hier wordt hard gewerkt aan de dijkversterking. Bij de jeugdherberg gaan we de dijk weer op en wandelen we op de geasfalteerde kruin door tot de tuibrug, die uitmondt in een verrassend weelderig park in de wijk Kersenboogerd.

Rondje om de vijver en dan voor het eerst, door de Rijnweg over te steken, passeren we wat minder pittoreske nieuwbouw. Aan de overkant van de Rijnweg ligt een gracht, waar we voorlangs gaan naar links, zodat we op de Veranda belanden. Verderop steken we de Provincialeweg over en gaan we om het voormalige Philipsgebouw heen rechts de Holenweg op, dan links de Sportlaan in. Door een nieuwe wijk met grote vrijstaande woningen, met aan de linkerhand de voetbalvelden van Always Forward, koersen we aan op het Wilhelminaplantsoen, met vijver en hoge fontein. Via het voetpad dat enigszins naar rechts gaat belanden we bij de Liornestraat, die we oversteken naar de Wilhelminalaan. Rechtuit de sfeervolle Eikstraat in, die zijn naam recht doet. Aan het eind van deze straat is te zien dat stadsvernieuwing ook goed kan gaan.

Rechtsaf de Draafsingel op, met uitzicht ook hier, op de Mariatoren aan de overkant van het water. We volgen de Draafsingel, tot aan het startpunt, het station. Daar heb je het gevoel dat je in twee uur tijd veel, heel veel hebt gezien. En dat is ook zo.

JAAP STIEMER

Begin- en eindpunt: NS station Hoorn

Lengte wandeling: ongeveer 9 kilometer, 2 uur

Bereikbaarheid: Kan niet beter vanwege startpunt

Honden: toegestaan

Restaurant: Zuid op het Visserseiland en talloze restaurants in de Hoornse binnenstad

Download hier de routebeschrijving of kijk in de pdf-reader onder het artikel.

Klik hier voor het archief met alle routes

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.