Brandschade toiletgebouw Streekbos bijna twee ton

Cees Beemster
Bovenkarspel

De schade aan het afgelopen weekeinde door brand verwoeste toiletgebouw in het Streekbos in Bovenkarspel bedraagt totaal bijna twee ton. Dat zegt directeur Karel Schoenaker van het Recreatieschap Westfriesland.

,,Een expert van de verzekeraar heeft maandag de schade bekeken. Het toiletgebouw is total loss verklaard. Het bluswater, de rook en de roet zit werkelijk overal, ook in de spouwmuren. Sloop en nieuwbouw van het gebouw gaat anderhalve ton kosten. We kijken nog of de fundering hergebruikt kan worden’’, zegt Schoenaker. Restaurant IJgenweis, dat in één van de drie binnenruimten spullen had opgeslagen, heeft volgens Schoenaker een schadepost van dertig mille. De opgeslagen spullen van Klimpark Streekbos zijn voor circa 15.000 euro beschadigd.

Ruit ingegooid

Waarschijnlijk is de brand in de nacht van zaterdag op zondag rond 2 uur opzettelijk gesticht in de opslagruimte van het klimpark. Vermoedelijk nadat de daders hier eerst hebben ingebroken. ,,Tijdens het weekeinde hiervoor werd al een ruit ingegooid’’, vertelt Schoenaker. ,,Mogelijk dat de daders toen al een inbraakpoging deden. De waarde van de gestolen goederen is veel kleiner dan onze schade.’’

Walter Bisselink van Klimpark Streekbos is pislink op de daders die bij hem voor circa 15.000 euro aan spullen uit zijn opslag hebben gestolen en vervolgens deels in brand hebben gestoken. ,,Je moest eens weten hoeveel verzekeringspremie ik moet betalen, omdat een paar malloten niet van mijn spullen kunnen afblijven.´´

Camera’s

Bisselink startte zijn klimpark in 2015. Vlak voordat het park toen open zou gaan, werden staalkabels en gereedschap uit zijn opslagcontainer gestolen. De schade bedroeg destijds 15.000 euro. Het uitloven van een beloning van 500 euro om de daders te pakken, leverde niets op. De ondernemer besloot daarna om camera´s op te hangen. Deze beveiliging wil hij nu - na de inbraak en brandstichting in zijn opslagruimte in het toiletgebouw van het Recreatieschap Westfriesland - uitbreiden naar dit gebouw.

,,Het belangrijkste voor mijn bedrijf is dat ik nu zo snel mogelijk nieuwe kleding voor mijn instructeurs en materialen geleverd krijg die verloren zijn gegaan. We waren juist volop bezig om te investeren voor dit nieuwe seizoen. We hadden geld gestoken in nieuwe actviteiten en folders en laten de oude midgetgolfbaan in het Steekbos renoveren.’’ Door de brand is ook de stroomtoevoer en daarmee de telefoon- en internetverbinding van het klimpark vernield. ,,Gelukkig mogen onze klanten nu tijdelijk pinnen bij restaurant IJgenweis.’’

Opnieuw heeft het klimpark, nu samen met IJgenweis en het schap, 500 euro uitgeloofd om de daders te pakken. ,,Zodat we de schade kunnen verhalen’’, aldus Bisselink. ,,Via social media zijn er al veel tips binnengekomen. Mensen hebben zaterdagavond feestgangers bij een partytent in het Streekbos gezien. Op die plek zijn ook onze verbrande folders teruggevonden. Ik denk dat de daders gasten zijn die drank in de man hadden.’’ Het politie-onderzoek loopt nog.

Beveiliging

Voor bezoekers van het Streekbos wil het recreatieschap tijdelijk mobiele toiletten laten neerzetten. ,,Geen Dixie’s maar mooiere toiletten die ook op festivals staan’’, zegt directeur Karel Schoenaker. Ze zullen er mogelijk enkele maanden moeten staan, tot het van binnen verbrande toiletgebouw hersteld is. Het schap overweegt beveiligingsbedrijf Regio Control voortaan ook het toiletgebouw mee te laten nemen in haar inspectierondes. Regio Control sluit elke avond al de slagboom van het campinggedeelte in het Streekbos af.

Het Streekbos 24 uur laten bewaken is onbetaalbaar. Schoenaker: ,,We hebben niet één recreatieterrein, maar tien in de regio.’’ Los van de brandstichting heeft het schap op alle terreinen last van vandalisme.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen