Hoornse wethouder Bashara overleeft motie van wantrouwen na rel Groene Piet

Jeroen Haarsma
Hoorn

De Hoornse wethouder Samir Bashara heeft dinsdagavond tijdens een spoeddebat over de veelbesproken stunt met 'groene Pieten' een motie van wantrouwen overleefd. Tijdens de stemming lag de scheidslijn in de gemeenteraad tussen coalitie en oppositie, waardoor de motie met 16 tegen 19 stemmen werd afgewezen.

De bespreking van de 'groene-Pieten-kwestie' duurde ruim drieënhalf uur. De behandeling van de begroting voor 2016, die eigenlijk op het programma stond, is daarom doorgeschoven naar donderdagavond.

De bespreking zou een uur duren, maar vergde uiteindelijk dus veel meer. Twee uur van de drieënhalf werd besteed aan schorsing (een grote van anderhalf uur en twee van een kwartier) - het kan zomaar een record zijn. Die schorsingen waren op verzoek van met name coalitiepartij PvdA.

Door stof

Vooraf wees weinig er op dat het zo zou aflopen. Wethouder Samir Bashara ging andermaal diep door het stof. 'De keuze van Hoorn voor groene Pieten', zoals maandagmiddag via een persbericht bekendgemaakt, was niet meer dan een idee dat nooit naar buiten had mogen komen, betoogde hij. Een idee om op twee zaterdagen, buiten de sinterklaasintocht om, op ludieke wijze aandacht te vragen voor Hoorns duurzaamheidscampagne Puur Hoorn.

Op 22 september en 6 oktober was het idee in algemene zin met ambtenaren ter sprake gekomen en toen Bashara het maandag accordeerde had hij naar eigen zeggen 'niet door dat het al ging om uitvoering'. ,,Ik zag op mijn telefoon een mail met het idee en reageerde met 'prima', maar had niet in de gaten dat de twee persberichten in de bijlage zaten."

Weggehaald

Er werden vervolgens zelfs posters in de stad opgehangen, gaf hij toe, maar die waren snel weer weggehaald toen bleek welke commotie de actie veroorzaakte. Toen werd ook besloten het tweede persbericht, waarin stond dat Hoorn het als stunt had bedoeld en 'wel had gehoopt dat er zo veel stof zou opwaaien' om aandacht te vragen voor duurzaamheid, versneld te publiceren.

De rest van het college was vooraf niet op de hoogte en beoordeelt de actie achteraf als 'ongepast en onwenselijk', zei wethouder Judith de Jong tijdens het debat. Maar omdat Bashara zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, geniet hij nog steeds voldoende vertrouwen, aldus De Jong

Boetedoening

Hoewel Bashara dinsdagmiddag al bekend had gemaakt dat hij als boetedoening afstand heeft gedaan van zijn portefeuille communicatie, wenste de oppositie het daar niet bij te laten. Die was ook niet te beroerd om er twee eerdere incidenten bij te halen, te weten de keer dat Bashara op Facebook uitgebreid commentaar leverde op de kritiek op de nieuwe parkeerautomaten en het feit dat hij een foto op Facebook zette van koningin Maxima en familie, toen die een privébezoek brachten aan Hoorn.

Er waren tal van vragen, plus openlijke twijfel of Bashara nog kan functioneren 'als aangeschoten wild'. Ook de coalitiepartijen, inclusief Bashara's eigen fractie GroenLinks, toonden zich 'onaangenaam verrast' door deze 'grote fout'.

Bashara zei dat het 'vreselijk is misgegaan'. ,,Ik heb onvoldoende regie gevoerd en onvoldoende opgelet. Twee persberichten hadden niet mogen uitgaan. Die hoorden bij het idee. Het doet mij ook persoonlijk bijzonder veel. Ik had deze commotie moeten voorkomen."

Onverstandig

Het plan zou, als hij het zich bewust was geweest, een no-go hebben gekregen, zei hij. ,,Veel te gevoelig en natuurlijk onverstandig'.

De oppositie geloofde er niet veel van. Met name de omstandigheid dat hij op Facebook zelf de actie nog had verdedigd droeg daaraan bij. Robert Vinkenborg (HOP). ,,Hij heeft het bericht gedeeld, was actief op Facebook, hoe kan dat? Hij had in moeten grijpen. Deze verklaring maakt het zeer ongeloofwaardig!"

Bashara reageerde dat hij alleen het nuancerende bericht heeft gedeeld. Dat tweede bericht was versneld uitgegaan, als 'damage control'.

Ook Arthur Helling (D66) fronste de wenkbrauwen: Helling: ,,Op het moment van persbericht accorderen heb je toch iets van: we gaan iets in gang zetten. Waarom is toen het alarm niet afgegaan. En waarom daarna nog verdedigen? Wat speelde zich in het hoofd van Bashara af?"

Schorsing

HOP en PvdA vroegen om een schorsing.

Daarna kwamen de oppositiepartijen bij monde van HOP met de motie van wantrouwen: Hier was 'partijpromotie bedreven over de rug van een kinderfeest', aldus Vinkenborg. Het vertrouwen in het functioneren van de wethouder is ernstig geschaad, en de beantwoording heeft het vertrouwen verder doen afnemen.

Coalitiepartijen brachten in dat de suggestie dat het een 'partij-ding' is, onjuist is. Dirk Oud (CDA) sprak van een 'grote blunder': ,,Dit had nooit mogen gebeuren. Het Sinterklaasfeest misbruik je niet voor politieke doeleinden.'' Maar hij gaf wel aan dat een en ander 'in de juiste proporties moet worden geplaatst'.

PvdA-voorman Jeroen van der Veer sprak van een 'slechte grap' en 'geen reclame voor de stad'. Maar de PvdA gaat uit van 'het leervermogen van de wethouder' en wil 'positief naar de toekomst gaan'.

Andere coalitiefracties als SP en D66 uitten zich in soortgelijke bewoordingen en waardeerden het dat de wethouder het boetekleed heeft aangetrokken en zijn fouten ruiterlijk heeft toegegeven. De oppositie 'verbijsterd' achterlatend, om met de woorden van Ronald Louwman (VVD) te spreken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen