Probleemjongeren welkom op schip in Wormerveer

Probleemjongeren kunnen zich bij De Wilde Vaart laten opleiden tot bootsmaat.

Probleemjongeren kunnen zich bij De Wilde Vaart laten opleiden tot bootsmaat.© Foto: de wilde vaart

Willemien Schenkeveld
Wormerveer

In Wormerveer komt binnenkort een historisch zeilschip te liggen, waar ’uit koers geraakte’ jongeren worden opgeleid voor de scheepvaart.

De Excelsior, een in 1901 gebouwde aak, voer tot voor kort met passagiers over het IJsselmeer. Vanaf september ligt hij aan de kade bij bedrijventerrein Molletjesveer, als leer- en werkschip van stichting De Wilde Vaart.

Zwerfjongeren

De Wilde Vaart wil jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt helpen door ze dagbesteding te bieden en als het lukt ook op te leiden en werkervaringsplaatsen aan te bieden. De doelgroep zijn jongeren met grote problemen, bijvoorbeeld zwerfjongeren.

In de eerste fase op de kadewerkplaats oefenen de jongeren met algemene vaardigheden zoals samenwerken en op tijd komen, en leren ze scheepvaarttechnieken en hout- en metaalbewerking.

Binnenvaart

Als een jongere het goed doet, heeft de stichting bij verschillende binnenvaartschippers en werven werkervaringsplaatsen. Ook krijgen de jongeren hulp om een diploma in het beroepsonderwijs te halen.

In de branche is veel behoefte aan nieuwe jonge medewerkers, waardoor er volgens De Wilde Vaart een zeer grote kans op werk is. De tot bootsmaat opgeleide jongeren hebben de mogelijkheid om aan te monsteren op de reguliere vrachtvaart of (zeilende) chartervaart.

De Wilde Vaart is opgericht door Rick den Hollander, woonbegeleider in Alkmaar en daarvoor jarenlang schipper/eigenaar van een charterschip en maatschappelijk werker Dirk de Mooij, vroeger begeleider van zwerfjongeren in Alkmaar.

Stichting De Wilde Vaart werkt samen met de gemeenten Zaanstad en Alkmaar, met onderwijsinstellingen, brancheorganisaties het welzijnswerk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.