Vestklucht: ’Nu eerst naar bed’

Gerard van Engelen
alkmaar

’Wat een poppenkast’. Die omschrijving viel donderdagavond rond 23 uur herhaaldelijk te horen toen de politiek -met één stem verschil- onverwacht besloot het debat over de verbouwing van theater De Vest uit te stellen naar dinsdag.

Twaalf van de 23 commissieleden vonden het wel mooi zo. Ze hadden nog net de beleefdheid kunnen opbrengen om alle insprekers te beluisteren, maar toen OPA-voorman Ben Bijl voorstelde de vergadering te schorsen, bleek een meerderheid het ook bedtijd te vinden. ,,We doen de discussie geen recht als we nu doorgaan. We moeten het niet afraffelen. Die mensen verdienen aandacht’’, vonden de voorstanders van de schorsing bij monde van Yolande de Bont (VVD).

,,Als je dat vindt moet je nu juist doorgaan’’, pareerden de tegenstanders. Cultuurwethouder Anjo van de Ven en de fans van de culturele amateurgezelschappen op de publieke tribune waren redelijk woest.

Want de amateurgezelschappen Theatergroep Horizon, Operettevereniging Odeon, Stichting Alkmaarse Kamermuziek, muziektheater Skala en ’Studio’ (eten en drinken) hadden dan wel alle tijd gekregen om hun bezwaren tegen de nieuwe verbouwingsplanning nog eens te spuwen, ze waren gekomen om te horen hoe de politiek daarover denkt. Maar die liet het doek zakken.

Het draait allemaal om het voornemen van het college om de planning voor verbouwing van De Vest (alweer) te wijzigen. Er liggen contracten die nu niet nagekomen kunnen worden. Dat gaat schadeclaims opleveren. En wellicht zelfs faillissementen.De Vest zelf wil liever na het theaterseizoen verbouwen (in de periode tussen april en september 2013). Het tweede bedrijf begint dinsdag om 19.00 uur. Theater stadhuis, toegang gratis.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.