Niki Terpstra gehuldigd in eigen dorp

Foto's Dirk Jongejans

Foto's Dirk Jongejans

1 / 7
Sander van Lubeck
Krommenie

Niki Terpstra, die vorig weekend de wielrenklassieker Parijs-Roubaix won, is vanmiddag gehuldigd in Krommenie.

Niki Terpstra. Op de racefiets een imponerende winnaar. Op het podium, zaterdag in Krommenie, blond, blozend en bescheiden; alsof je dochter thuiskomt met haar eerste vriendje. De winnaar van de wielerklassieker Parijs-Roubaix stond er haast een beetje verlegen bij, tijdens zijn eigen huldiging in Krommenie, waar hij opgroeide en zijn jeugd doorbracht. ,,Ik wil jullie hartelijk danken’’, was zijn blije, maar ingetogen reactie.

Het zag er aanvankelijk zelfs wat triest uit met een kwartier voor de ceremonie meer fotografen en cameramensen, dan Krommenieërs (en tegenwoordig Assendelvers) om hun plaatsgenoot te huldigen voor de eerste Nederlandse wielerklassiekeroverwinning in vele, vele jaren.

Het muzikale duo zong ’Als je wint’ van Henny Vrienten en Herman Brood. ’Als je wint heb je vrienden. Rijen dik, échte vrienden’. Niet Niki Terpstra, zo leek het. Tot klokslag 12.30 uur ineens het zonnetje doorbrak en ook het afgezette deel van de Heiligeweg voor de Dekamarkt in enkele minuten vol stroomde met supporters; jong en oud. Nikki volgde zelf gepast kort later.

Sportwethouder Jeroen Olthof van Zaanstad sprak lovende woorden en bood hem namens de gemeente Zaanstad bloemen en enkele cadeaus aan. Ook opperde hij - bij wijze van eerbetoon - voor het huis van Nikki Terpstra in Saendelft de weg open te breken en te vervangen door echte kasseien .

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.