Ondernemen ondanks kanker

Gerda Venema, thuis in Dirkshorn: ,,Je wereld stort in, alles om je heen komt tot stilstand.” © Foto Peter van Aalst

Gerda Venema, thuis in Dirkshorn: ,,Je wereld stort in, alles om je heen komt tot stilstand.”© Archieffoto George Stoekenbroek

1 / 2
Leo Blank
Dirkshorn

Ze is een toonbeeld van optimisme en ondernemerschap. In september 2014 werd bij Gerda Venema (52) borstkanker geconstateerd. De ziekte kreeg haar niet klein: ,,Kanker hoeft niet per se dodelijk te zijn.”

Venema woont net buiten Dirkshorn. Vanuit haar woning hebben zij en haar man uitzicht op de golfbaan. Zo vredig als hun woonomgeving er uit ziet, zo heftig waren de emoties toen Gerda in 2014 pijn in een van haar borsten voelde: ,,Ik wist gelijk dat het mis was.”

Haar vermoeden werd twee dagen later bevestigd in het MCA in Alkmaar. Enkele weken later werd een deel van de aangetaste borst geamputeerd.

Bestralingen

Daarna volgden 21 bestralingen in vier weken. ,,Ik had een tumor in een tepel. Je wereld stort in, alles om je heen komt tot stilstand. Maar ik ben van huis uit heel nuchter. Hoe gaan we dit aanpakken? Wat moet er gebeuren? Ik ben zelfstandig ondernemer. Er moet brood op de plank komen”, blikt ze terug.

Na de operatie nam ze anderhalve week absolute rust. Vriendinnen schoten thuis te hulp.

Gerda pakte alweer snel de draad op, zelfs tijdens de bestralingen: ,,Achteraf ging ik te snel weer aan de slag. Na twee weken ging het niet meer, moest ik een tandje terugschakelen. Kerstmis en oud en nieuw braken aan, dat betekende verplichte rust.”

Vanaf het begin van het nieuwe jaar ging Venema, die sinds tien jaar het trainings- en coachingsbedrijf Trans4mate runt voor particulieren, bedrijven en gemeenten, weer met bijna volle kracht vooruit.

Hormoontherapie

Maar ze besefte dat ze zichzelf meer in acht moest nemen: ,,Ik moet vijf jaar een hormoontherapie volgen. Onderzoek bracht aan het licht dat er zich in mijn lichaam micro-uitzaaiingen bevinden. Ik slik dagelijks medicijnen. Ik heb een honderd procent hormoongevoelige vorm van kanker. Als mijn vrouwelijke hormonen worden afgebroken, worden die micro-uitzaaiingen vernietigd. Althans, dat is de theorie.”

Gerda heeft nog zo’n 3,5 jaar voor de boeg voordat het gevaar van kanker, al dan niet definitief, is geweken. ,,Ik heb al een datum vastgesteld voor een groot feest.”

Officieel wil de oncoloog haar pas over een jaar weer zien. Maar de Dirkshornse heeft geleerd heel nauwgezet te luisteren naar haar lichaam. ,,Anderhalve maand geleden voelde ik iets. Ik heb onmiddellijk een afspraak gemaakt in het ziekenhuis. Ik ben altijd alert.”

Slootdorp

Venema is iemand die houdt van aanpakken. ,,Ik ben opgegroeid in Slootdorp. Op m’n zeventiende werkte ik al in een slagerij. Ik heb kroketten verkocht, gewerkt op een advocatenkantoor, bij een waterschap en de Rabobank. En bijna overal heb ik er studies bijgedaan om me te ontwikkelen.”

Al die ervaringen nam ze mee toen tien jaar geleden de stap werd gezet naar het zelfstandig ondernemerschap. Gerda: ,,Ik wil mensen zelfvertrouwen geven zodat ze beter in het leven staan. Dat doe ik door trainingen te geven. Individueel en in groepsverband.”

Bij die sessies kruipt ze vaak achter de camera. Gerda: ,,Het gaat niet om het mooiste plaatje. Mijn doel is de mens achter dat gezicht te laten zien. Lachend en ontspannen. Zonder make-up. Je bent goed zoals je bent. Ik fotografeer zoveel mogelijk buiten.” Cliënten plaatsen de foto’s op sociale media om zichzelf te presenteren aan een groot publiek.

Gerda, die ook nog te kampen heeft met twee chronische ziektes, is niet iemand die zich vanwege de kanker terugtrekt in haar fraaie stulp.

,,Ik wil juist uitdragen dat je als kankerpatiënt niet zielig bent, dat de ziekte absoluut niet het definitieve eind hoeft te zijn. Kanker is niet besmettelijk en eng. Ik merk dat ondernemers het moeilijk vinden over de ziekte te praten. Ik wil dat taboe doorbreken. Wat zijn de gevolgen voor jou en je gezin? Hoe doe je dat met het bedrijf? Ondernemers die stoppen hebben geen uitkering.”

Spreekbeurten

Venema houdt spreekbeurten, vaak met een collega-ondernemer. Gerda: ,,We vullen elkaar goed aan.”

Het duo geeft spreekbeurten en ontvangt groepen ondernemers in de praktijk van Trans4mate in Winkel. Venema en haar collega vertelden over hun ziekte voor platform Zaak en Vrouw in Den Helder. De Dirkshornse was oprichter van netwerk Fem2Business in Schagen. Ook is ze actief voor de Schager Uitdaging. En is ze wekelijks te gast op de yogagroep van inloophuis Pisa in Hoorn.

Samenloop voor Hoop

Het was voor de organisatie van de eerste Samenloop voor Hoop Hollands Kroon, 4 en 5 juni in Wieringerwaard, een logische keuze Gerda Venema uit te nodigen. Venema: ,,Een hele bijzonder ervaring, vermoed ik. Mooi dat ik tijdens zo’n evenement mijn verhaal kan vertellen.” Haar lezing start op zondag 5 juni om 11 uur.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.