Zilverschat in Westwoud ontdekt

1/3
Hoorn

West-Friesland heeft er een ongekend grote schat bij: in Westwoud is een pot gevonden, met daarin bijna 90 zilveren munten. De schat komt uit de periode tussen 1542 en 1571. Al dat zilver is vermoedelijk na 1571 in de Westwoudse klei begraven door een inwoner, die klem kwam te zitten tussen de geuzen en de Spanjaarden.

Voor archeologie West-Friesland is dit een topvondst. Maar het is aan de hardnekkige speurdrift van drie West-Friezen te danken dat in het Westfries Museum een speciale tentoonstelling kan worden ingericht. Want deze mannen, voorzien van metaaldetectoren, kwamen de zilverschat op het spoor.

Dit maakte de burgemeester van Drechterland, Michiel Pijl, vrijdag bekend tijdens een persconferentie in het museum. Want de vondst van zoveel 16e eeuwse Philipsdaalders, een Carolusgulden en een zeldzame Henricusdaalder, dat brengt de fantasie al snel op hol.

Rijke Geschiedenis

De burgemeester is erg in zijn nopjes met de vondst: ,,Dit bevestigt dat Drechterland een hele rijke geschiedenis kent”, is zijn eerste commentaar. ,,Zoveel munten in een kannetje, dat geeft ons het inzicht in een belangrijke periode uit ons verleden.” Maar ja: een schat, dat betekent ook dat de drie detectorarcheologen het eens moesten worden over wat er nu mee moest gebeuren.

Bekijk ook de video van het Westfries Museum.

De vinders willen anoniem blijven. Twee van de drie mannen besloten hun deel van de zilverschat in bruikleen te geven aan het Westfries Museum in Hoorn. De andere wilde aanvankelijk zijn aandeel in de vondst laten veilen. Dat zou betekenen dat de schat zou worden opgedeeld. Snel handelen van de museumdirectie en de stichting Vrienden van het Museum heeft dat spookbeeld kunnen voorkomen, aldus Ad Geerdink namens het museum. Met steun van de stichting heeft hij de 38 munten kunnen kopen. Zo komt het dat het Westwoudse zilver nu ongeschonden en als één geheel in de vitrines komt te liggen.

Het resultaat? Vanaf vandaag tot en met 11 september is in het museum aan de Roode Steen de expositie ‘Verborgen voor de Geuzen – de zilverschat van Westwoud’ te zien. En het bijzondere is dat de inwoners van de gemeente Drechterland – waar Westwoud bij hoort- de hele maand april gratis naar binnen mogen.

Munttaxatiedagen

In het kader van de Nationale Museumweek en de vondst van deze bijzondere zilverschat organiseert het Westfries Museum op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 april munttaxatiedagen. Iedereen kan deze dagen tijdens openingstijden langskomen met zijn oude munten, penningen of bankbiljetten om deze te laten taxeren. Karel de Geus Muntveilingen BV verzorgt samen met andere muntenexperts en de Archeologische Dienst West-Friesland deze munttaxatie. Voor meer informatie zie: www.wfm.nl/events/munttaxatie.

Verder lezen: ’Wie stopt er een kruik met 90 zilveren munten in de grond?’ en een muntenkenner die een complete schat in zijn handen krijgt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons