’Schuldhulpaanvragen ruim verdriedubbeld’

Dominic Schijven
Oostzaan

Sinds een half jaar doet Oostzaan zelf de schuldhulpverlening en in die tijd is het aantal aanvragen van Oostzaners verdrievoudigd vergeleken met het aantal Oostzaanse schuldhulpaanvragen vorig jaar bij Zaanstad.

,,Het aantal aanmeldingen ten opzichte van de aanmeldingen in 2016 bij de gemeente Zaanstad is vele male hoger. De prognose was 14 aanmeldingen per jaar. Dit aantal is meer dan verdriedubbeld naar 49 aanmeldingen.’’ Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Inwoners die hun financiën niet op orde krijgen kunnen beroep doen op schulphulp. Bij schulphulp wordt in eerste instantie de totale schuldenlast in beeld gebracht en daarna gekeken of het inkomen kan worden vergroot. Als dat niet genoeg is neemt een schuldhulpverlener het inkomensbeheer over. Training in de omgang met geld is ook een schuldhulponderdeel.

De schulphulp was uitbesteed aan de gemeente Zaanstad, maar met wijzigingen in de zorg sinds 2015 is de noodzaak gegroeid voor gemeentes om de regie zelf in handen hebben.

Dat er drie keer meer schuldhulp gevraagd is dan verwacht, heeft volgens de gemeentewoordvoerder drie oorzaken. De eerste oorzaak is dat er in tegenstelling tot andere gemeenten in Oostzaan geen drempelbedrag ingesteld is voor schuldhulp. De tweede oorzaak is dat de Oostzaner niet meer naar Zaanstad hoeft, de hulp is dichtbij ’huis.’ De laatste oorzaak is het staartje van de economische crisis. Inwoners konden het nog een tijdje rooien, maar nu zijn hun reserves op.

Het ontbreekt aan mankracht en uren voor de extra schuldhulp. OVER-gemeenten, het gedeelde ambtelijke apparaat achter Oostzaan en Wormerland, wordt hoe dan ook al georganiseerd vanwege capaciteitsproblemen. Op de korte termijn wordt er een extra schuldhulpverlener bij gehaald. Ook is er een afspraak met de Kredietbank voor schuldregelingen.

De kortetermijnoplossing moet genoeg zijn voor de rest van het jaar, geeft het college aan. Er wordt nog gezocht naar een structurele oplossing.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.