Bloemetje

Gerard van Engelen

Als helden werden ze in de bloemen gezet door de wijkagenten: twee bewoners van de Guurtjeslaan in Bergen die de politie op het spoor hadden gezet van een crimineel. Die had tussen 7 en 30 juli maar liefst elf auto's beschadigd. Nou ja, de lak bekrast.

Dankzij de oplettendheid van de twee koene helden bleef de Bergense gemeenschap veel schade bespaard. En dat was wel een bloemetje waard, vond de antiterrorisme-eenheid van het lokale korps na verhoor van de dader. Wie die variant op Osama Bin Laden was? Een 68-jarige inwoonster van de wijk, die lijdt aan dementie. Die verward over straat loopt. Waar de hele buurt mee te doen heeft. En waarvan de hele straat ook best wel door heeft dat ze meer hulp nodig heeft dan haar echtgenoot kan bieden.

Kortom: niet zo slim van de politie om uitgerekend in deze zaak extra aandacht van de media te vragen voor het in de bloemen zetten van de burger-speurneuzen. Door die -ongetwijfeld goedbedoelde- actie is de verwarde dader nog eens extra zwaar gecriminaliseerd. En is de lat voor heldhaftig boeven vangen wel erg laag gelegd. Met de bezuinigingen in de zorg en de toename van het aantal verwarde burgers op straat zal de politie zo de komende jaren nog flink wat bloemen moeten kopen.

Tenzij het pr-beleid wordt aangepast.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.