'Niets wijst op radicalisering man uit Delft'

ANP
DELFT

Niets wijst op radicalisering van de 21-jarige man uit Delft die op 20 januari werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Dat concludeert zijn advocaat Baris Kizilocak. ,,Deze jongen had juist zijn leven op de rit. Hij ging naar school en gaf kinderen sportles. Niets wijst op radicalisering.''

Politie en justitie denken dat de man in februari 2013 naar Syrië is vertrokken en daar een half jaar is gebleven. Ze hebben aanwijzingen dat hij daar in een trainingskamp voor jihadisten is geweest.

,,Nadat mijn cliënt in 2013 uit Syrië was teruggekeerd, heeft hij uitgebreid een verklaring bij de politie afgelegd. Toen was er geen enkele aanleiding om hem aan te houden'', vertelt Kizilocak. ,,Nu op basis van flinterdunne informatie is hij opeens wel opgepakt.’’ Om wat voor informatie het gaat, kan hij vanwege eventuele komende verhoren ,,niet prijsgeven’’.

De raadkamer verlengde eerder deze week het voorarrest van de terreurverdachte uit Delft met negentig dagen. De advocaat vecht dit besluit aan.

Op het moment dat de 21-jarige man werd gearresteerd, gooide zijn broer een vuurwapen uit het raam. Hij meldde zich later bij de politie en werd toen aangehouden voor illegaal vuurwapenbezit. Volgens Kizilocak is er geen link tussen de terrorismeverdachte en het vuurwapen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.