Een verlies met perspectief voor Hoornse BV

Matthijs Stapel
Hoorn

,,Zeker honderd toeschouwers’’, schat HBV-penningmeester Gijs Ooijevaar. Een snelle blik door de hal leert dat hij daar niet ver naast kan zitten. De promotiewedstrijd tussen HVB en Van Zijderveld voor een plek in de eredivisie leeft. Het is misschien wel de grootste winst van de avond, want het team zelf verliest met 3-5 van de Amstelveense ploeg en staat daardoor 1-0 achter.

Klappers, fluitjes, spandoeken en vooral veel aanmoedigingen. De toeschouwers halen deze avond alles uit de kast om hun ploeg richting het hoogste niveau van Nederland te stuwen.

Stunt

In het begin van de wedstrijd lijkt een stunt in de maak. De spelers van de bezoekende club zijn onder de indruk. Van Zijderveld, toch een grootmacht in het Nederlandse badminton, heeft het moeilijk.

De spelers van HBV laten zien dat het gat tussen de top van de eerste divisie en de onderste regionen van de eredivisie niet zo groot is. Het damesdubbel wordt dan wel verloren, een ingecalculeerd verlies volgens het team, maar het herendubbel weet HBV wel naar zich toe te trekken.

Spannend

Dennis Lens en Nick Veerman verslaan in drie bloedstollend spannende games Norbert van Barneveld en Arjan Regtien. Een wedstrijd die twee kanten op kan vallen, maar de spelers van de thuisploeg pakken de laatste game met 25-23.

Lens komt echter niet ongeschonden uit de strijd. Een blessure aan zijn been zorgt ervoor dat zijn eerste optreden ook zijn laatste van de avond is.

Dat gegeven kan de pret in de hal niet drukken. Het eerste punt is binnen en bij de aanwezigen leeft het gevoel dat er meer mogelijk is. Zeker als Dave Veerman in zijn enkelspel tegen Lennart Bijveld een 10-0 voorsprong pakt in de eerste game.

Aanmoedigingen

De aanmoedigen klinken met het punt luider en Bijveld blijkt geen partij voor de eerste man van HBV. In twee games zet hij zijn ploeg op voorsprong.

,,We moeten het van de mannen hebben’’, zegt hij direct na zijn partij. ,,Hopelijk kunnen we het op 4-4 krijgen en via een beslissende gemengd dubbelpartij winnen. Maar misschien wint Marscha (Van Beusekom red.) haar partij en hebben we die niet eens nodig.’’

Dat lukt Van Beusekom niet. Ze komt tweemaal aan het einde van de games net te kort. ,,Net niet’’, baalt ze zelf na afloop van haar partij.

Kranig verweer

Waarna de hoop is gevestigd op Nick Veerman. Hij weert zich kranig tegen Regtien. Veerman verliest de eerste game nipt, maar herstelt zich heel goed in de tweede. In de beslissende derde game loopt hij echter al snel achter de feiten aan. Binnen een mum van tijd staat het 3-11 en verliest hij de game met 10-21.

Als ook Chloë Mayer haar enkelpartij verliest wordt het stiller in de zaal. Er staan nog twee mixed dubbelpartijen op het programma en die moeten allebei gewonnen worden. Na het uitvallen van Lens lijkt dit echter een onmogelijk opgave. Dat blijkt het ook te zijn.

Supportersbus

Invaller Rico Klaassen verliest samen met Mylene Mozer de eerste mixed dubbel en daarmee wint Van Zijderveld de wedstrijd. Dat Dave Veerman en Katja van Walstijn nog wel winnen doet er niet meer toe.

,,Het is jammer’’, vertelt Dave Veerman. ,,Als Dennis niet was uitgevallen had ik het nog moeten zien. Nick deed het goed en ook Marscha had een kansje. Dat bied perspectief voor over twee weken. Dan is de return in Amstelveen en moeten we gewoon winnen’’, sluit Veerman af terwijl penningmeester Ooijevaar nog zoveel mogelijk supporters probeert te charteren om dan mee te gaan. ,,We huren een bus en die moet vol.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen