Voetbalclubs West-Friese dorpen in problemen

Foto Fred Homan

Foto Fred Homan

Jeroen Haarsma
Hoorn

Steeds meer voetbalverenigingen in de West-Friese dorpen merken dat de aanwas van de jeugd afneemt. Want wat voor het basisonderwijs geldt, gaat ook op voor het voetbal; er worden steeds minder kinderen geboren en dat levert lege klaslokalen en kleedkamers op.

Volgens de bevolkingscijfers valt de terugloop in de steden en de grotere woonkernen nog mee. In de kleinere dorpen geldt echter een ander verhaal. En niet alleen bij het kluitjesvoetbal van de jongste kinderen: ook bij de andere leeftijden is het een kunst om voldoende leden te houden. De voetbalclub ASV ’55 uit Venhuizen heeft om die reden het eerste elftal teruggetrokken. Er blijven te weinig spelers over om een volwaardig eerste elftal op de been te brengen.

In de West-Friese gemeenten nam het aantal kinderen in het basisonderwijs de afgelopen tien jaar met circa zes procent af. ,,Het kan niet anders of de traditionele sporten gaan dit voelen’’, zeggen Jaap Bouwmeester en Bianca de Haan van onderzoeksbureau I&O Research. De aandacht richt zich dan vooral op de verenigingen in de kleinere woonkernen.

Vandaag in de papieren krant en op deze website (zie link hieronder) een uitgebreide reportage over de voetbalclubs in West-Friesland.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen