Kop van Noord-Holland genomineerd voor Eo Wijers-prijs

DEN HELDER AAN ZEE

De regio’s Kop van Noord-Holland, Eemsdelta en Veenkoloniën zijn op 20 januari genomineerd voor het houden van de Eo Wijers-prijsvraag in hun gebied. De prijsvraag heeft als thema ‘krimp, energietransitie en ruimtelijke kwaliteit’. Thema's die volop in ontwikkeling zijn binnen de gemeente Den Helder. Burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Den Helder reageert enthousiast op de nominatie.

Koen Schuiling: ,,De Eo Wijers prijs biedt unieke kansen voor de ontwikkeling van de Kop van Noord-Holland en past helemaal in de visie van de gemeente Den Helder om de regio op sociaal-economisch gebied op de kaart te zetten. We zetten de komende jaren in op een aantrekkelijk stadshart en de ontwikkeling van duurzaamheid en werkgelegenheid in ons havengebied. Den Helder wordt een stad waar je wilt wonen en werken.”

De prijs draagt bij aan het realiseren van een sterke regio. De winnaar krijgt geen geld maar de beschikking over een team met onder andere landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. Zij maken een plan voor een bijzondere invulling van het gebied.

Een van de plannen waar Den Helder samen met de Provincie Noord-Holland in het voorstel aandacht aan besteedt is de ademende regio. ,,We hebben in de Kop van Noord-Holland te maken met pieken en dalen in de tijdelijke opvang van mensen. Denk aan toeristen, vissers en medewerkers in de offshore en de bollen sector die hier gedurende een aantal weken per jaar verblijven. Dat betekent dat er soms heel veel mensen in het gebied zijn die plek moeten krijgen en gebruik maken van voorzieningen. Dat is precies wat de vakjury aanprak.''

Het juryoordeel luidt: In de Kop van Noord-Holland is de notie van de benodigde transitie sterk: niet enkel willen inzetten op het vasthouden aan een bevolkingsgrootte, maar ook wisselingen en tijdelijke bewoners verwelkomen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.