Broek in Waterland stapt over op de zon

Johan Moes
Broek in Waterland

De gemeente Waterland wordt steeds groener. Althans, als het om stroom gaat. Na de coöperatie Zon op Marken, wordt nu ook in Broek in Waterland een coöperatie opgericht van eigenaren van zonnepanelen. Die komen te liggen op het dak van de stal Mark de Gier in de Noordmeer.

Op Marken werd ruim een jaar geleden de coöperatie opgericht. De leden daarvan zijn allemaal eigenaar van één of meer zonnepanelen op het dak van de stal van de familie Terlouw. Er liggen 262 panelen voor particulier gebruik en 175 voor de stroomvoorziening van het boerenbedrijf. Inmiddels is ook het dak van de Rietlandenschool voorzien van zonnepanelen.

Veehouder

In Broek in Waterland heeft veehouder Mark de Gier zijn dak beschikbaar gesteld voor zonnepanelen. Net als op Marken wordt ook daar een coöperatie opgericht, waarschijnlijk eind augustus. Dat gebeurt op initiatief van Johan Lok en Wim de Vries. Wie zonnepanelen koopt, wordt automatisch lid van die coöperatie.

,,Op het dak van de stal is in principe ruimte voor 500 tot 600 panelen’’, zegt Johan Lok. ,,Maar er komen er in eerste instantie 270 te liggen. We hebben net gehoord dat dat technisch kan, ook qua draagconstructie van het dak. Als blijkt dat er daarna nog belangstelling is, bekijken we of we de extra ruimte op het dak kunnen gebruiken, maar dan moet wel weer onderzocht worden of dat technisch ook kan. Zo niet, dan gaan we op zoek naar andere daken.’’

De 270 zonnepanelen leveren naar verwachting 67.500 kWh aan stroom op. Het gemiddelde per paneel is ongeveer 250 kWh per jaar. Een huishouden dat jaarlijks 2500 kWh elektriciteit verbruikt, kan dus met tien panelen van 350 euro per stuk voorzien in de volledige stroombehoefte. De besparing op de energierekening ligt dan rond de 400 euro per jaar. De totale investering van 3500 euro kan zodoende in iets minder dan negen jaar worden terugverdiend.

Postcode

Volgens de website van Zon op Waterland, zoals de coöperatie in Broek heet, hebben zich inmiddels zo’n dertig belangstellenden aangemeld. Volgens de regels kunnen alleen mensen uit bepaalde postcodegebieden lid worden van de coöperatie. In dit geval gaat het om de postcodes van Broek zelf (1151) en die van Monnickendam (1141), Zuiderwoude (1153), Watergang (1454), Ilpendam (1452), de Purmer (1482) en Katwoude (1145).

Wanneer de panelen in Broek precies worden geplaatst, is nog niet duidelijk en hangt onder meer af van hoe snel de panelen verkocht zijn en hoe snel de aanbestedingsprocedure verloopt. Lok gaat ervan uit dat ze er komend voorjaar moeten kunnen liggen. Voor meer info: zonopwaterland.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.