Rouw- & klederdracht op Marken

© HSPublicity

Het Marker Museum schenkt dit seizoen uitgebreid aandacht aan de vele vormen van rouwdracht voor mannen, vrouwen en kinderen.

Voor de Markers, die een grote liefde koesteren voor hun eeuwenoude klederdracht, is rouwkleding eigenlijk betrekkelijk nieuw. De kledingstukken zijn vaak voorzien van initialen van de drager of draagster en daardoor is goed na te gaan wie het desbetreffende kledingstuk heeft gedragen en wanneer. Hieruit blijkt dat het dragen van rouwkleding in zwang kwam na 1860. Het hoogtepunt werd bereikt in 1950, daarna werd het minder.

De rouwperiode kent diverse stadia. Aan de kleding is te zien in welk stadium van rouw iemand zich bevindt. Op de tentoonstelling vindt de bezoeker meer dan dertig gradaties. Voor een Noord-Hollandse streekdracht is het uitzonderlijk dat er zo veel fasen in rouw worden aangegeven. De Marker kleding is dus ook vanuit dit oogpunt bijzonder.

Diverse kunstenaars hebben de kleding vastgelegd op fraaie schilderijen. Op de tentoonstelling is werk te zien van onder anderen Mari en Herman ten Kate (bruikleen Collectie Spaander), Reinier Pijnenburg, Thérèse Schwarze en Matthieu Horrix.

Het Marker Museum is gevestigd aan de Kerkbuurt 44-47 op Marken. Entree: 2,50 euro, kinderen tot en met 12 jaar 1,25 euro. Leden van de Vereniging Historisch Eiland Marken en houders van de Museumkaart hebben vrij toegang.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.