Handhaving Beemster nog niet zeker, maar trainer Rutz gelooft erin

Beemster-aaanvoerder Arno Helder torent boven iedereen uit in het strafschopgebied van Dynamo.© Foto Erik Rietman

Bouwe Meijn
Middenbeemster

,,Als ze doen wat ze kunnen, moeten ze vandaag kunnen winnen”, aldus Beemster-trainer Johan Rutz voorafgaand aan het nacompetitieduel tegen Dynamo. En winnen deden ze, met 1-0. Dat stemde Rutz tevreden, maar hij had gehoopt dat het offensief van zijn ploeg in de tweede helft meer dan één goal had opgeleverd. Nu valt de beslissing zondag in de return in Ursem. Daarbij kan het nog alle kanten op: handhaving voor Beemster of promotie voor Dynamo.

Beemster trad op volle sterkte aan, terwijl bij de bezoekers doelman Ronald Schouten ontbrak vanwege een vrijdag verwijderde verstandskies. Cees Conijn verving hem tussen de palen en dat ging hem, met behulp van zijn verdedigers, over het algemeen goed af.

In de eerste helft kreeg hij geen moeilijk werk op te knappen, want zijn teamgenoten waren het meest in balbezit en het vaakst in de aanval, echter zonder veel gevaar te stichten. Pascal Fokkema in het doel van Beemster hoefde alleen zijn klasse te tonen bij een harde diagonale inzet van Mike van der Velden.

Krachteloos

De thuisclub was minder in de aanval, maar zou nog voor de rust aan de leiding zijn gekomen als Dennis Gontha na een mooie solo van Lorenzo Rijmers in vrije positie had uitgehaald in plaats van krachteloos in de handen van Conijn te mikken. Ook een vrije trap van Jurg Schouten, nadat Rijmers gemangeld was, miste venijn en werd een simpele prooi voor de doelman.

Na de rust was Beemster, met de wind in de rug, wat feller en het won ook meer persoonlijke duels. Nadat een vrije trap van Thijs Jansen net voor het hoofd van Rick Aussems langs was gegaan en Schouten van vrij ver rakelings naast had geschoten, viel de openingstreffer. Lars Waernes ging er op rechts langs en gaf laag voor, Frank Pieters hakte door en Rijmers schoof van dichtbij raak. Een tweede treffer bleef echter uit, want na corners van Rijmers en Waernes werden kopballen van Schouten uit de doelmond gewerkt.

Te laconiek ingrijpen van Daniël Gontha leidde bijna tot een kans op de gelijkmaker van Bud Bakker, maar Bas Meinders was goed naar binnen gekomen om die te verijdelen.

Onvriendelijkheden

In blessuretijd kreeg Dynamo-verdediger Rudy Vlaar voor de tweede keer geel (de eerste was eigenlijk al goed voor rood), en na afloop duwde Meinders tijdens wat onvriendelijkheden een Dynamo-speler weg, wat hem direct rood opleverde. Tot woede van Rutz. ,,Als het afgelopen is, loop je weg en blijf je van je tegenstander af”, mopperde hij tegen zijn verdediger, die er zondag in Ursem dus niet bij is.

Ook Arno Helder en Dennis Gontha ontbreken dan; vanwege vakantie. Toch sprak Rutz vertrouwen uit in de goede afloop. ,,Uit of thuis maakt ons niet zo veel uit. Vandaag heeft Dynamo geen kansen gecreëerd, en dat gebeurt volgende week ook niet, ook al missen we drie man.”

Troost voor Rutz is dat zijn ook collega Ronald de Rooij dan drie spelers mist, allen door gele kaarten van gisteren: Rudy Vlaar, Jesse Knijn en Bonno Roelofsen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen