Wandelen in het spoor van de sultan

Ron Amesz

Sedat Çakir houdt van een fikse wandeling. Deze Turkse Nederlander uit Zandvoort heeft het wandelen verheven tot levensgenieten. Vier jaar geleden liep hij vanuit het Franse St. Jean Saint-Pied du Port de bedevaarttocht naar Santiago de Compostella en dat smaakte naar meer. Sedat Çakir nam het initiatief zelf een heel nieuwe wandelroute uit te stippelen, die zijn wortels heeft in zijn land Turkije.

'Sultan's Trail', zo heet de route officieel. Maar Sedat noemt hem in onze taal 'In het voetspoor van de sultan'. De tocht loopt van Wenen naar Istanboel. Het Turkse deel van de route, van Edirne naar Istanboel, ongeveer 330 km. is nu klaar. Vorige week is Sedat Çakir vertrokken om dat traject met groep gelijkgestemden te gaan lopen en op 28 april moet de groep in Istanboel aankomen. Daar is dan de officiële 'opening' van het Turkse deel van de route. Deze week sluit de Haarlemse Karin Snoep, die hem in zijn wandelpassie terzijde staat, zich met haar ingewandelde wandelschoenen bij hen aan. Bij Snoep, in het Rosenstock Huessyhuis - ook een Nederlands startpunt voor de tocht naar Santiago de Compostella - is ook het kantoortje van Sultan's Trail, inmiddels een stichting, ondergebracht. Er is zelfs een handzaam gidsje uit, waarin de hele Turkse tocht staat beschreven, inclusief de telefoonnummers van de verschillende dorpshoofden in Turkije, waar de wandelaars een stempel kunnen halen als bewijs dat zij de route werkelijk hebben gelopen. In dat gidsje staan ook overnachtingsmogelijkheden vermeld.

We staan nog even stil bij Çakir's bedevaart naar Santiago. Een van oorsprong katholieke bedevaartstocht, nu gelopen door een moslim. Sedat Çakir zal om die verwondering slechts glimlachen. Want over godsdiensten heeft hij een ruime, vrije opvatting. Zelf zegt hij daarover in een interview met Karin Snoep: ,,Volgens mij is geen enkele godsdienst zaligmakend. Ik ben ervan overtuigd dat je een goed mens kunt zijn met welk geloof dan ook. Om mij heen heb ik gezien dat verandering van geloof veel ellende met zich meebrengt. Het heeft vaak tot gevolg dat je de vertrouwde dingen in je leven verliest, je kennissen- en vriendenkring, zelfs je familie kun je ermee kwijtraken. Met mijn pelgrimstocht naar Santiago heb ik juist willen benadrukken dat er veel overeenkomsten zijn tussen moslims en christenen. Er wordt veel te veel op de verschillen gewezen en er zijn erg veel mensen die ruziën om hun geloof, maar ik heb de indruk dat ze dat vaak niet eens doen omdat ze nu zo gelovig zijn.´´

Omdat de tocht naar Santiago bekend staat als een katholieke tocht, vond Sedat het belangrijk dat hij zou vertrekken met de zegen van iemand die daartoe vanuit die religie ook bevoegd was. Hij ging langs bij bisschop Punt van Haarlem. Çakir: ,,We hadden een prettig gesprek. Over dat er natuurlijk allerlei verschillende interpretaties zijn, maar dat we als gelovigen samen dezelfde weg gaan en in wezen maar één intentie hebben: een goed mens zijn.

Het moment dat hij me de zegen gaf voor de wandeling die ik voor ogen had, een wandeling om elkaar beter te leren begrijpen, was heel inspirerend. Voor mij had die wederzijdse steun niet zozeer een religieuze intentie, ik vond het vooral op intermenselijk niveau van groot belang. Het gaf me vertrouwen, al wist ik natuurlijk ook nog niet of ik de tocht helemaal zou volbrengen. Op dat moment kon ik gaan. Met een aanbevelingsbrief van bisschop Punt aan de aartsbisschop van Santiago én met een Spaanstalige Koran in mijn rugzak ben ik vertrokken."

Toen Çakir zijn plan over de 'Sultanstocht' aan Karin Snoep uitlegde, vond hij bij haar een gewillig oor. Karin had zelf samen met Nelleke Bos nog niet zo lang geleden het boek 'Pelgrimeren' geschreven en zij was direct vol geestdrift over Çakir's idee.

De naam 'Sultan's Trail komt van de legendarische sultan Süleyman, die sultan was over het Ottomaanse Rijk. Met slechts weinig historische informatie hebben Çakir en zijn medestanders, allemaal vrijwilligers, zo goed mogelijk de route proberen te reconstrueren die sultan Süleyman halverwege de 16de eeuw met zijn troepen heeft afgelegd tijdens zijn veroveringstochten naar het westen. Zo wandel je dus letterlijk in de voetstappen van de sultan. De tocht voert langs tal van boeiende historische plaatsen, idyllische dorpjes en fraaie landschappen. De langeafstandsroute eindigt bij het graf van sultan Süleyman dat achter de imposante Süleymaniye moskee, middenin Istanboel ligt. Sultan's Trail, ofwel wandelen in het spoor van de sultan, wordt ondersteund door het Turks Nationaal Verkeersbureau, waarvan directeur Ahmet Temurci zegt: ,,Ik ben bijzonder verheugd dat dit bijzondere werk van Sedat Çakir tot stand is gekomen." Hij dankt ook de Stichting Sultan's Trail International: ,,Zonder de mensen die belangeloos werkzaam zijn bij deze organisatie, was deze lange afstandsroute nooit herontdekt.

Karin Snoep: ,,Onze vrijwilligers helpen om ook de rest van de wandeltocht, die onder meer door Oostenrijk, Hongarije, Servië en Bulgarije voert, verder uit te zetten. Steeds wordt een bepaalde afstand gelopen en gemarkeerd. In mei willen ze het Hongaarse traject in kaart brengen en in september Servië."Voor meer informatie zie ook www.sultanstrail.com.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.