President Macron

Hugo Schneider© PR

Hugo Schneider

Voor veel Fransen was het de keuze tussen de cholera of de pest, maar gelukkig heeft de liberaal Macron de presidentsverkiezingen royaal gewonnen van de populist Le Pen. Het gezond verstand heeft gezegevierd, al is het zorgelijk dat de leider van het extreme Front National toch nog dertig procent van de stemmen kreeg. Die grote steun geeft te denken. De onvrede onder de Fransen over de economie en migratie valt niet te onderschatten.

President Macron wacht een zware taak. Hij is als een komeet omhoog geschoten, maar ontbeert de steun van een politieke partij. Die moet hij nog opbouwen, terwijl er volgende maand al parlementsverkiezingen zijn. De Assemblée nationale is een verdeeld huis met radicale vleugels, zowel ter rechter- als linkerzijde. Zonder een meerderheid in de de Franse Tweede Kamer zal zijn aangekondigde hervorming van de economie schipbreuk lijden.

De wereld verandert sneller dan de Fransen zouden willen. De concurrentie uit het buitenland neemt toe en de bevolking vergrijst. Toch dromen veel Fransen bijvoorbeeld nog steeds van pensioen op hun 60e. Realisme ontbreekt. ’La douce France’ zal haar levensstijl moeten aanpassen aan de eisen van deze tijd. Na mislukte pogingen van zijn voorgangers Sarkozy en Hollande is het nu de beurt aan president Macron. Hij krijgt het niet makkelijk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.