Vluchtelingen zijn toch vooral Syriër

Van onze verslaggever
Den Haag

Waar komen al die asielzoekers toch vandaan? De helft van alle asielzoekers en nareizende familieleden komt uit Syrië. Maar cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) over heel 2015 laten zien dat er mensen uit alle hoeken van de wereld hun geluk zoeken in Nederland.

Vorig jaar waren er bijna 59.000 asielaanvragen in ons land, dat is inclusief de nareizende familieleden. Een instroomrecord. De Syriërs zijn met 47 procent marktleider, gevolgd door Eritrea met bijna 8500 mensen.

De derde plek in de vluchtelingen top tien, gisteren vrijgegeven door de IND, wordt gevormd door mensen zonder nationaliteit. Deze zogeheten statenlozen zijn voornamelijk naar Syrië vertrokken Palestijnen.

Na deze groep hebben de Irakezen het grootste aandeel, gevolgd door de Afghanen. Beide landen hebben veel gebieden die veilig zijn. Dat maakt de kans op een papieren in Nederland kleiner.

Opvallender is daarom de komst van duizenden mensen uit Iran en Albanië. Hulporganisaties en de IND tasten in het duister over de stijging van het aantal Iraniërs met name afgelopen najaar. Het ziet er niet naar uit dat iedere Iraniër die zich aanmeldt homo, christen of een bedreigde oppositiefiguur is.

Economisch

Voor Albanezen gelden vooral economische motieven om naar Nederland te komen. Uit eerder onderzoek door deze krant blijkt ’vluchtelingen’ uit het Balkanland vrijwel allemaal weer ons land moeten verlaten.

De echte verrassingen staan in het totaaloverzicht van de IND. Zo zijn er afgelopen jaar asielaanvragen gekomen van mensen uit onder andere de Verenigde Staten (16), Griekenland (6) en Frankrijk (5).

Een asielverzoek van iemand uit een rijk land kan allerlei redenen hebben. Soms is het ludiek. Zo zijn er wel eens Nederlanders geweest die politiek asiel hebben aangevraagd in België.

Meer nieuws uit frontpage

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.