Vier meter hoog op Rozengracht

Rianne Galliart neemt afscheid.© Foto Pascal Fielmich

Sylvia van Essen
Zaandam

De polsstokhoogspringmat geeft de Rozengracht in Zaandam een surrealistisch beeld. De afscheidswedstrijd van meervoudig Nederlands kampioene Rianne Galiart heeft zo’n tweehonderd personen naar het centrum van Zaandam gelokt.

Het is kwart over drie als de hoofdpersoon haar aanloop begint voor haar derde poging op 4,10 meter. Een groot deel van de bezoekers klapt mee op het ritme van ’Amigo’ van Chef’s Special. De verbale hulp heeft niet het gewenste effect. De lat valt en de wedstrijd is voor Galiart ten einde. En daarmee ook haar carrière.

Een polsstokhoogspringwedstrijd in het centrum van een stad; het is in Nederland een betrekkelijk nieuw fenomeen. In Utrecht werd onlangs de strijd om de nationale titel afgewerkt op de Vredenburg tussen het winkelend publiek. Een probeersel dat door alle partijen goed werd ontvangen.

Ook in Zaandam bleek zondagmiddag dat dit atletiekonderdeel zich uitstekend eigent voor een verhuizing van de atletiekbaan naar een meer zichtbare locatie.

,,Het brengt de sport naar de mensen toe’’, reageert Martijn van Calker namens de atletiekunie met een tevreden glimlach. ,,Het publiek krijgt op een locatie als deze een veel beter beeld dan in een stadion hoe hoog deze atleten springen.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De organisatie van de wedstrijd is in handen van Pole Position, een stichting waar Galiart zich al jaren voor inzet. ,,Rianne had ons laten weten graag op een buitenlocatie in Zaandam afscheid te willen nemen van de wedstrijdsport’’, verduidelijkt Wilco van Gelder, voorzitter van Pole Position.

,,Met die wens zijn wij aan de slag gegaan. Toen we de gemeente Zaanstad enkele maanden geleden benaderden met het idee om een wedstrijd te organiseren in het centrum werd er meteen enthousiast gereageerd en zijn we aan de slag gegaan. In Nederland is het nog niet gebruikelijk om een wedstrijd op een locatie buiten een atletiekbaan te houden. Maar in het buitenland gebeurt het vaker.’’

Groot voorbeeld

Marijke Wijnmaalen is één van de zestien springers die in actie kwam. De achttienjarige twijfelde geen moment over haar deelname.

,,Rianna is altijd een groot voorbeeld voor mij geweest. Zij sprong al toen ik als elf, twaalfjarig meisje serieus met polsstokhoogspringen begon. En nu, zeven jaar later spring ik al twee jaar tegen haar. Dat voelt onwerkelijk. Rianne is een bijzonder mens. Ze moedigt me altijd aan, ook als het wat minder gaat.’’ Om daar trots op te vervolgen: ,,Dit jaar heb ik haar voor het eerst verslagen.’’

In Zaandam tonen de nationale kampioenen Menno Vloon (5,35) en Femke Pluim (4,20) zich de beste. Galiart moet het doen met de derde plaats. De geboren Zaandijkse slikt de teleurstelling echter probleemloos weg. Ze had tijdens haar laatste officiële optreden als wedstrijdatlete, waarin ze met succes over vier meter sprong, genoten van de sfeer.

,,Maar nu ben ik moe’’, laat de 31-jarige na de prijsuitreiking weten. ,,Ik ga lekker op vakantie.’’ Maar eerst staat de atlete van Lycurgus nog een verrassing te wachten. Uit handen van Richard Coté, haar eerste trainer, ontvangt Galiart de waarderingsspeld van de atletiekunie.

Pole Position heeft als doel de wens van mensen met een verstandelijke beperking om een sportwedstrijd of -evenement te bezoeken uit te laten komen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.