Amerikaanse spion uit Koude Oorlog dood

Fokke Zaagsma
RALEIGH

Een Amerikaanse spion die tijdens de Koude Oorlog informatie doorspeelde naar de Russen, is donderdag overleden. John Walker overleed op 77-jarige leeftijd in een gevangenisziekenhuis in de staat North Carolina.

Walker was het brein achter een van de grootste veiligheidslekken tijdens de Koude Oorlog. Als marineman kon hij makkelijk spioneren voor de Sovjet-Unie. In 1967 verkocht hij een codekaart waarmee de Russische geheime dienst KGB zeker één miljoen versleutelde berichten kon ontcijferen, schrijven Amerikaanse media.

Ook zijn broer, zoon en een vriend zaten in het spionagecomplot. Zij werkten net als Walker bij de marine en lekten ook informatie nadat Walker met pensioen was gegaan bij de marine. Zo verkocht zijn broer voor 12.000 dollar geheime documenten.

De spionagepraktijken kwamen aan het licht toen zijn ex-vrouw hem verlinkte. Ze vond het niet kunnen dat hij haar enige zoon in de criminaliteit trok en ging naar de FBI. Walker kreeg in 1985 levenslang en zijn zoon moest 15 jaar de cel in.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.