Rouwstoet crematorium Landsmeer moet buiten spits

Redactie Waterland
Landsmeer

Rouwstoeten naar het nog te bouwen crematorium in Landsmeer kunnen het beste buiten de spits worden gepland.

Hierover heeft gemeente Landsmeer een afspraak gemaakt met de exploitant, blijkt uit een voorstel voor de raadscommissie van donderdag 27 augustus.

De gemeente werkt mee aan de komst van een crematorium op een deels braakliggend terrein aan de Scheepsbouwersweg naast eierproductenbedrijf Adriaan Goede. Voor dit terrein is een bestemmingsplan gemaakt.Een punt van zorg is de toenemende verkeersdruk. Er worden gemiddeld 220 extra auto’s per dag verwacht van nabestaanden en andere bezoekers aan uitvaartplechtigheden in het crematorium.

Opstoppingen

Volgens de gemeente kan het kruispunt van Zuideinde, IJdoornlaan en Scheepsbouwersweg deze druk aan. Omdat langzaam rijdende rouwstoeten tot opstoppingen kunnen leiden, is afgesproken dat uitvaarten buiten de spits worden gepland.

Bij het berekenen van de verkeersdruk is uitgegaan van twee uitvaarten per dag. Exploitant Yarden heeft nu aangegeven dat hij in het vijfde jaar na oprichting het aantal crematies doen toenemen. De gemeente sluit niet uit dat daardoor meer dan twee uitvaarten per dag worden gehouden. Zij verwacht niet dat dit, buiten de spits, tot onaanvaardbare situaties zal leiden.

Grenzen

Ook zal intensiever gebruik van de verbrandingsoven niet tot overschrijding van de grenzen voor luchtkwaliteit leiden. De uitstoot in de directe omgeving van het crematorium blijft ver onder de norm.

Hoe het gebouw er uit komt te zien, is nog niet bekend. Bij het pand komt een parkeerterrein voor negentig auto’s.

Gevolgen van de komst van het gebouw zijn onder meer dat het fietspad moet worden verlegd, er moet een sloot worden gedempt en een waterpartij elders worden aangelegd. Nader onderzoek is nodig naar nikkel in de grond.

De commissievergadering in het gemeentehuis begint om 19.30 uur. Burgers kunnen inspreken, vooraf aanmelden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.