51 Poolse arbeiders gered uit brandend gebouw Kwadijk [video]

Van onze verslaggever
Kwadijk

Uit voormalig hotel De Purmer Eend in Kwadijk zijn 51 Poolse arbeiders gered toen dat rond half zes in brand vloog. Dat zegt een betrouwbare bron ter plaatse. Tot vijf jaar geleden was het pand een hotel, maar inmiddels wordt het verhuurd aan uitzendbureau NLJobs. Zij huisvestten 51 Poolse arbeiders in het pand.

Niet alleen de 51 arbeiders zijn in veiligheid gebracht, maar ook de omwonenden zijn veilig. Het pand is helemaal van hout en is inmiddels ingestort. De brandweer laat het gecontroleerd uitbranden.

De Poolse arbeiders die vlak voor de brand nog in het pand aanwezig waren, kijken toe hoe het voormalige hotel gecontroleerd afbrandt. Sommige van hen kijken geschrokken en verdrietig, andere kijken gelaten toe. Onder de voormalige bewoners zijn voornamelijk Poolse mannen, maar ook een aantal Poolse vrouwen. Een enkeling heeft nog een handtas of wat bagage mee kunnen nemen, maar het merendeel is met uitsluitend de kleding die zij al droegen het pand uit gevlucht.

Alles waar asbest in zou kunnen zitten gaat de brandweer afblussen en verwerken. Het blussen van de brand zal nog enkele uren in beslag nemen.

De gemeente Edam-Volendam heeft voor de komende nacht opvang voor de Poolse arbeiders geregeld in de sporthal van Edam. Zij mogen ook bij vrienden of kennissen overnachten, want de groep hoeft niet bij elkaar te blijven.

De Veiligheidsregio kan nog niet zeggen wanneer brand meester zal worden gegeven, maar verwacht dat het nog ‘een groot gedeelte van de avond’ duurt. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden zolang ze nog rook zien en/of ruiken. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Voor de tientallen brandweerlieden is er een hamburgertent aangerukt die hen van eten kan voorzien. Er zijn veel mensen die de brand van dichtbij gadeslaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Foto’s: Dirk Jan Bood.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.