Onderzeeboten ’made in Holland’

Onderhoud aan de boten in Den Helder.

Arie Booy
Den Helder

Het ziet er naar uit dat de nieuwe generatie onderzeeboten voor de Koninklijke Marine in Nederland gebouwd gaat worden. Dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid in Den Helder en Vlissingen.

Dinsdag bespreekt de vaste Kamercommissie voor Defensie de eerste stap in het aanschafproces van de boten die over tien jaar in dienst komen. De Nederlandse combinatie Damen-Saab is gegadigde voor de bouw.

Daarnaast hebben werven in Duitsland, Frankrijk en Spanje belangstelling. Volgens kenners van de markt maakt het Nederlandse consortium de meeste kans.

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW is groot voorstander van bouw in Nederland. De Boer: ,,Juist in Nederland hebben we alles in huis om de onderzeeboot van de toekomst te bouwen tegen een scherpe prijs en zonder dat we belastinggeld de grens overdragen. Bovendien kan het concept daarna ook aan andere landen worden verkocht.”

De Koninklijke Marine heeft een voorkeur voor scheepsbouwer Damen en toeleveranciers als Thales en onderzoekers als Marin en TNO. Dit wordt binnen de marine de gouden driehoek genoemd. Door samen schepen te ontwikkelen en te bouwen, blijven kennis en kunde op peil en wordt de vloot verrijkt met vaartuigen die uniek zijn in de wereld.

In het scenario van Damen wordt de stalen drukhuid van de nieuwe onderzeeboten gebouwd door Saab in Zweden. De stalen huls uit Zweden gaat vervolgens naar de werf in Vlissingen waar het interieur afgebouwd wordt.

Modulaire aanpak

Generaal Verkerk, commandant zeestrijdkrachten bracht eerder dit jaar een werkbezoek aan de fabriek in Zweden en toonde zich onder de indruk van de modulaire aanpak door Saab. De fabrikant kocht eerder een bouwer van onderzeeboten.

Het onderhoud van de boten heeft op de marinewerf in Den Helder plaats. Als Damen het nieuwe type onderzeeboot weet te verkopen aan landen als Canada en Polen zullen die de boten naar Den Helder sturen voor onderhoud.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.