Vuur

Vanda de Haan

Het is de vraag die de laatste tijd veel aan bod komt. ,,Wat ga jij doen met oud en nieuw?’’ Keer op keer sta ik met mijn mond vol tanden als vrienden vragen naar mijn plannen. De reden? Ik houd niet van de jaarwisseling.

Het is altijd een teleurstelling, omdat de avond niet kan voldoen aan de te hoge verwachtingen. Oké, misschien wel toen ik als negenjarig meisje halsreikend uitkeek naar die ene avond waarop ik lang mocht opblijven, chips eten, sterretjes aansteken en met mijn vader naar buiten mocht om naar ’het vuur’ te kijken.

Dat was een grote bult afval, met onder meer oude kerstbomen, koelkasten en fauteuils, die midden op straat ceremonieel in brand werd gestoken.

Het was een hele gebeurtenis. Buurtgenoten stonden rondom ’het vuur’ om een biertje te drinken of elkaar alvast een gelukkig nieuwjaar te wensen. De sfeer was gemoedelijk. Af en toe moesten een paar mannen aan de bak om nog een oude kerstboom op ’het vuur’ te donderen.

De afgelopen jaren ging ik tijdens de jaarwisseling naar feestjes, moest ik werken of viel ik in slaap voor de klok twaalf uur had geslagen. Kortom, lang niet zo leuk als vroeger.

Wat ik dit jaar ga doen tijdens oud en nieuw? Ik denk thuis chips eten, sterretjes aansteken en laat opblijven. Dan heb ik vast weer een fijne jaarwisseling.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.