Motorbezitters stemmen CDA

Motorbezitters stemmen CDA

Renée van der Nat
Rijswijk

CDA-stemmers zijn motormuizen. In gemeenten waar veel mensen een motor hebben, stemmen veel mensen CDA. In gemeenten waar er juist weinig motoren zijn, komt D66 beter uit de verf. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kiesraad.

In gemeenten zoals Dalfsen en Boekel zijn relatief veel mensen eigenaar van een motor, namelijk 80 en 74 op de duizend inwoners. En in dezelfde gemeenten stemmen veel mensen CDA. De christelijke partij haalde in de beide gemeenten respectievelijk liefst 30 en 28 procent van de stemmen.

Daar kan bijvoorbeeld D66 niet aan tippen, de partij moet het juist hebben van plaatsen waar weinig motoren zijn. In de gemeente Wageningen, waar de Democraten een flinke voet aan de grond hebben met 15 procent van de stemmen, hebben slechts 15 op de duizend inwoners een motor. In Amsterdam hetzelfde beeld: 12 procent van de stemmen en 21 motoren op duizend inwoners.

De PvdA zit qua het bezit van motoren en de hoeveelheid stemmen juist perfect in het midden. In gemeenten waar ongeveer het gemiddelde aan motoren rondrijdt, stemmen de mensen op de arbeiderspartij.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.