’Nu of nooit: gebruik het viaduct en verleg Mient’

Hans van Balgooi op het viaduct van de Zeeweg: „Ik denk liever in oplossingen dan in problemen.’’ © Foto Kees Blokker

1 / 2
Sander van Lubeck
Castricum

Leg een weg aan pal naast het spoor en zorg zo voor een verbinding tussen de Beverwijkerstraatweg en de Van Haerlemlaan. Dat is in het kort het voorstel van Castricummer Hans van Balgooi, die er deze week de boer mee op is gegaan.

Het kan een oplossing zijn voor het spoorknelpunt, waar de wachttijden dreigen op te lopen als over een paar jaar het spoorboekloos rijden wordt geïntroduceerd. Het komt erop neer dat verkeer vanuit Heemskerk gestimuleerd of gedwongen wordt voor het spoor linksaf te slaan.

Via deze nieuwe route, aan de Bakkumse kant van het spoor, zijn er dan tal van opties om Castricum in te rijden: de Ruiterweg, de Eerste Groenelaan, de Oranjelaan en het viaduct over de Zeeweg. En andersom dus om het dorp te verlaten.

Het idee is allesbehalve nieuw. Een jaar of tien geleden hoorde het al bij zeventien varianten, waarvan er drie serieus onderzocht werden. Deze verbindingsweg viel al snel af. „Het is vreemd dat deze optie nooit grondig bekeken is”, meent Van Balgooi. „Bij navraag hoorde ik dat er geen politiek draagvlak voor is, maar dat vind ik te makkelijk. Waarom is er dan geen politiek draagvlak? Er lijkt wel een taboe op te rusten.”

De kans bestaat dat omwonenden in de gordijnen springen, maar in de ogen van de Castricummer is dat niet nodig als zij het plan goed bestuderen. „Het gaat om een weg met een breedte van zo’n 6 meter, vergelijkbaar met de Mient. Die komt tegen de westkant van het spoor te liggen met de mogelijkheid van een groene geluidswal daarnaast. Dat betekent voor Schelgeest en Vondellaan minder verkeersdrukte voor de deur én minder geluid van de treinen. Wegen als de Bakkumerstraatweg en natuurlijk de Dorpsstraat worden enorm gespaard en de Mient zou zelfs gemotoriseerd verkeer kunnen uitbannen.” Eén nadeel erkent Van Balgooi en dat is dat het Dierenduintje moet verkassen.

De Castricummer benadrukt dat hij geen uitgesproken voor- of tegenstander is van zijn eigen voorstel. „Ik heb het allemaal niet doorgerekend of de verkeersstromen onderzocht. Er zou best een goede reden kunnen zijn waarom dit geen optie is. Maar die heb ik tot nu toe niet gehoord.” Hij wil dit plan vooral ’droppen’ en zien wat de discussie oplevert. „Ik woonde een raadsvergadering bij wegens een ander onderwerp en toen kwam het spoorknelpunt ter sprake. Er gaat al zoveel geld naar dure onderzoeken en een viaduct of tunnel kwamen al ter sprake. Daan loont het zeker de moeite hier naar te kijken.’

Bespreekbaar

Hij kroop een paar avonden achter de laptop en presenteerde zijn plan aan politieke partijen en wethouder Leo van Schoonhoven, onder de noemer ’Nu of nooit: gebruik het viaduct en verleg de Mient’. „De wethouder vond dat dit wel het moment is om dit bespreekbaar te maken. Omdat de gemeente net heeft aangegeven dat het probleem niet oplosbaar is. Daarnaast is de grond, die voorheen van NS was, nu veel beter beschikbaar.” Het is nu afwachten hoe het voorstel valt, in de politiek en bij de bevolking.

Van Balgooi is intussen alweer verder gaan knutselen met tal van opties die dankzij een verbindingsweg mogelijk worden. De Van Haerlemlaan direct laten aansluiten op de Zeeweg bijvoorbeeld, bij de bocht ter hoogte van Wouterland. Of de indeling van het stationsgebied. „Ik denk liever in oplossingen dan in problemen. Maar als er meteen wordt gezegd: die weg komt er niet. Dan heeft het ook geen zin om verder te denken.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.