Water van de Vecht verleidt wandelaars

Ron Amesz

,Ik ben buiten mijn oevers op weg naar jou'', klinkt de stem van Saskia Rinsma, die de gedaante heeft aangenomen van het water van de Vecht. De nieuwe geluidswandeling tussen de forten Ossenmarkt en Uitermeer in Weesp is een regelrecht erotische ervaring.

Op grote delen van het de wandeling over de 's-Gravelandseweg gedraagt het water zich als een ervaren verleidster. ,,Ik lig uitgestrekt naast je, je hele reis lang. Het riet is als een kraag tussen mij en de weg. Dat riet is mijn ingang.'' En tussen dat riet en de bomen door vraagt het water herhaaldelijk om dichterbij te komen. ,,Probeer je kieuwen weer te voelen want die had jij ooit.'' Het water nodigt uit om betast te worden. 's Zomers lekker met je benen bungelend van de steiger, of misschien zelfs met een frisse plons. Maar ook in de winter 'als ze boven op me staan, ben ik tevreden'. ,,Dan kussen en likken de mensen het ijs'', zegt het water dat de schaatsvloer 'mijn afgestorven deel' noemt. ,,In de winter kook ik van verlangen en frustratie.''

Door het water te laten vertellen hebben de theatermakers van Soundtrackcity (geluidswandelingen in en om Amsterdam, zoals in het Oostelijk Havengebied en Amsterdam-Noord) een verrassende invalshoek gekozen. Poëtisch, en soms heel confronterend. Over de helft van de tocht - die een uurtje duurt - klinken ook de bedreigingen van waterlinie, watersnoodramp en tsunami. Dan toont dat rustig kabbelende water haar andere gezicht. Heel anders dan aan het begin als het druppelt en ruist en de beroemde carillonklanken klinken. Er zijn wel brommers en er rijden treinen voorbij, maar het water van de Vecht heeft de hoofdrol.

De wandeling is een idee van de provincie die zo de Stelling van Amsterdam meer wil promoten, vertelt theatermaker Renate Zentschnig die Soundtrackcity bedacht. ,,Zij wilden graag de Weesper forten met elkaar in verbinding brengen. De makers van deze wandeling vonden het hier zo mooi dat ze wel in Weesp willen gaan wonen. Een artist-residence .''

De Vecht, het uitzicht over de Keverdijksepolder, de bijenkasten op de schans, de (houten) huizen en de lieflijke steigers en ook de door het water soms verafschuwde bootjes zorgen voor een zwoele sfeer die helemaal sterk wordt benadrukt door een nazomerzonnetje. Het kan geen toeval zijn dat een kleine slang zich aan het eind van de wandeling kronkelend over het pad beweegt.

De wandeling is in de loop van vandaag te downloaden via www.soundtrackcity.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.