Den Helder-Texel: zwemmen voor Olivia

Euforie bij de 28 gefinishte zwemmers en kindambassadeur Olivia (midden) na bekendmaking van de opbrengst voor Spieren voor Spieren.© Foto George Stoekenbroek

Casper Duin
Den Helder

Tijdens de vierde editie van de zwemtocht Den Helder-Texel is opnieuw een record gebroken. Mark Jansen uit Puttershoek kwam na 38 minuten en 48 seconden als eerste aan op Texel. Het oude record (40:40) werd vorig jaar gezet door Gerben Rozie. Het was bijzaak, zo meende ook Jansen zelf.

,,Dat record is natuurlijk leuk, maar toen ik Olivia op de kant zag staan bij terugkomst, schoot ik even vol. Dáár doe je het voor’’, aldus Jansen na afloop van de zware, drie kilometer lange zwemtocht. Kindambassadeur Olivia Goodrum, zelf lijdend aan de spierziekte SMA type 3, was de hele dag aanwezig op de Helderse zeedijk bij Kaaphoofd en had de eer om de cheque te schrijven voor het goede doel van de benefiettocht, Spieren voor Spieren. Het zwemevenement heeft de stichting €34.304 aan sponsorgeld opgeleverd.

Alle 28 deelnemers haalden zaterdagochtend de overkant. Daarmee waren er voor het eerst geen uitvallers in het water. ,,Ik sport heel graag en ik vind dat kinderen dat ook onbezorgd zouden moeten kunnen doen’’, gaat Jansen verder. ,,Daarom wilde ik graag voor een goed doel zwemmen. Dit jaar ben ik veertig geworden en ik dacht: doe eens gek. Ik heb bedrijven waarmee ik zaken doe benaderd voor het sponsorgeld. Maar ik heb bij de start al bedacht dat ik volgend jaar weer meedoe aan Den Helder-Texel. Desnoods betaal ik het sponsorgeld uit eigen zak. Dit is superleuk. Ik heb drie kilometer gezwommen, maar je moet eigenlijk dubbel zoveel kunnen om tegen zulk geweld in zee te kunnen opboksen.’’

Stroming

De deelnemers hadden te kampen met windkracht drie tot vier en flinke stroming. Sommige zwemmers werden het Molengat ingedreven en maakten daardoor veel extra meters om toch op Texel te belanden. Een zandbank in het laatste gedeelte zorgde ervoor dat een stuk gelopen moest worden, waarna de laatste meters naar De Hors, het strand op Texel, nog zwemmend afgelegd werden.

Toch sprak de organisatie over goede omstandigheden. ,,In 2013 heb ik ook meegedaan, toen was het een stuk zwaarder’’, herinnerde Duitser Patrick Folkersma uit Keulen zich. ,,Nu was ik wat afgedreven en moest ik wat meer zwemmen. Het voordeel van meerdere keren meedoen is dat de spanning eraf is. Ik wist dat het zou lukken.’’

Ondertussen was het op de dijk goed toeven. Speaker Koen Warmerdam gaf het publiek een rechtstreeks verslag. Zo was iedereen er getuige van dat de pas vijftienjarige Romee Spin uit Losser als eerste vrouw door de finishboog kwam in 44.47 minuten.

Zout

Spin, bepakt met een flinke dosis zwemervaring, was verrast. ,,Ik had gehoopt op een uur en een kwartier. Ik heb het niet goed berekend. Ik heb in Vriezenveen vijf kilometer gezwommen en aan de hand daarvan mijn tijd ingeschat’’, lachte ze. ,,Bij de kust was het water wel erg zout en verderop had ik last van de hoge golven. Ik zag bijna niets meer. Maar het is een mooie uitdaging. Ik heb mezelf laten zien dat ik dit kan en ik wilde graag wat doen voor het goede doel. Het laatste stuk was mooi, iedereen stond op het strand van Texel te juichen.’’ De vijfde editie van Den Helder-Texel vindt op zaterdag 13 augustus 2016 plaats. Aanmelden is reeds mogelijk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.