’Dorpshuis ruggengraat van samenleving’

Arie Bergwerff
Langedijk

,,Het dorpshuis is de ruggengraat van de plaatselijke samenleving.’’ Veel instemmend geknik gisteren bij deze opmerking van Nico de Boer, onderzoeker op het gebied van wijkgericht werken.

In museum Broekerveiling in Langedijk ging het gisteren over het regionale project ’Toekomstbestendige dorpshuizen’. In de zaal een uiterst welwillend gezelschap van dorpshuisbestuurders en -vrijwilligers, zorgers namens zorgorganisaties en ambtenaren. Het project van Alkmaar, Langedijk en Schagen heeft de steun van de provincie.

De Boer probeerde in een monter betoog gemeente en dorpshuizen ’in de echt’ te verbinden, met de zorginstellingen als getuige. Aan de ene kant is er het dorpshuis, midden in de samenleving. Aan de andere kant is er de gemeente, die juist voet aan de grond wil krijgen in de dorpen. De dorpshuizen - volgens De Boer ’best lekker bezig’ maar financieel kwetsbaar - zouden hun maatschappelijke functie kunnen versterken door bij te dragen aan gemeentelijke doelstellingen in het kader van het sociaal domein.

Negen dorpshuizen - twee uit Alkmaar, twee uit Langedijk en vijf uit Schagen - mochten een pilot (’wensbeeld’) aan de zaal presenteren. Per gemeente wordt er een pilot nader uitgewerkt. Daarvoor dienden de aanwezigen eerst hun stem uit te brengen. Woeste Hoeve in Oterleek werd de winnende Alkmaarse pilot, Kolfweid in Callantsoog werd de favoriete pilot in Schagen. Voor Langedijk ging het om projecten van De Geist in Sint Pancras en Het Behouden Huis in Oudkarspel. Het laatste project - professionele steun bij een mantelzorgcafé - kreeg de meeste handen op elkaar. Bestuurder Marcel Reijven kreeg de prijs uit handen van wethouder Bert Fintelman.

De projectgroep wil doorpakken. Gisteravond al werden er afspraken gemaakt met bestuurders van de winnende pilots. En projectleider Eric van Tatenhove bezwoer de mensen achter de andere pilots dat er snel contact opgenomen zal worden om nadere afspraken te maken.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.