Van keet naar eigen kerk

Lydia Jasper
Wieringerwaard

De Hervormde Evangelisatie in Wieringerwaard gaat als Hervormde Gemeente Wieringerwaard verder als een zelfstandige gemeente binnen de PKN; de Protestantse Kerk in Nederland. Op zondag 31 januari wordt de oprichtingsakte onder toeziend oog van notaris Willemien Baalman uit Wieringerwaard ondertekend.

In de praktijk verandert er weinig. De Nederlands Hervormde Evangelisatie op Gereformeerde Grondslag ‘Pniël’ heeft al jaren een eigen kerkenraadcommissie die zelfstandig functioneert. Formeel vallen de meeste leden nu nog onder de Protestantse Gemeente Anna Paulowna. Door zelf een officiële gemeente op te richten krijgt de Hervormde Gemeente een volwaardige positie binnen de PKN, met een geheel eigen beleid dat gericht is op het kerk-zijn in Wieringerwaard.

Voorafgaand aan de ondertekening van de oprichtingsakte is er een speciale kerkdienst in het Witte Kerkje aan de Trambaan, onder leiding van dominee Louis Wüllschleger uit Amersfoort. Aanvang is 11.00 uur.

De Hervormde Evangelisatie in Wieringerwaard werd in 1943 opgericht door arbeiders die afkomstig waren uit andere delen van het land. Zij waren ontevreden over de prediking, die in hun ogen te vrijzinnig was. De eerste tien jaar kwamen de leden van de Evangelisatie op verschillende plekken bijeen, maar dat veranderde toen er in 1953 een eigen gebouwtje met de naam Pniël kwam. In deze voormalige directiekeet werd tot 1989 gekerkt. Daarna waren diensten in het Witte Kerkje.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.