Buren van camping Het Hof in Wijdenes verbolgen over verwaarlozing

Piet Mol aan de rand van de camping, op de achtergrond zijn boerderij.

Piet Mol aan de rand van de camping, op de achtergrond zijn boerderij.© Foto’s HMC

Coen van de Luytgaarden
Wijdenes

Camping Het Hof in Wijdenes was ooit een geliefd caravanparadijsje. ,,Nu is het een grote bende’’, foetert Piet Mol.

De veehouder die naast de verlaten camping woont, ergert zich groen en geel aan het terrein waar onkruid welig tiert. Metershoge distels hebben er vrij spel en het zaad ervan belandt op zijn weiland. „Iedereen begint er hier over. Ze hebben de deurkruk nog vast als ze zeggen: ’Wat is het toch een klerezooi naast jou’. Daar hebben ze nog gelijk in ook. Het ligt er nu al anderhalf jaar zo bij en niemand doet er wat aan.” Hij loopt naar de schuur en keert terug met twee verwrongen stukken staal. „Dit is van de cyclo-grasmaaier. Die gaat er op stuk, want de vertrokken campinggasten gooiden tegels en bakstenen over de sloot heen.”

Campinggasten

Camping Het Hof werd een jaar geleden rigoureus leeggeruimd. Tot groot verdriet van de campinggasten, veelal oudere Amsterdammers en Zaankanters. Zij hadden hier de afgelopen decennia hun eigen paleisje gebouwd en zagen er hun kinderen opgroeien en later hun kleinkinderen.

De nieuwe eigenaren Bert Bommer, Paul Wagemaker en Adrie Beerepoot voerden een totale sanering door. In hun plannen is geen plaats meer voor kleinschalige en provisorische recreatie aan de boorden van het Markermeer. Zij mikken op moderne chalets met veel comfort en van duurzaam materiaal.

Afvoerpijpen

Maar vooralsnog is het bij dat voornemen gebleven, want wie nu over de vervallen camping wandelt, treft een desolate woestenij aan. Alleen het centrale pad herinnert nog aan nostalgisch vakantiegeluk. Links en rechts schiet het gras metershoog. Coniferen groeien alle kanten op en klimop woekert langs oude fruitboompjes. Afgeknipte snoeren en oude afvoerpijpen steken uit de grond en gedumpt meubilair zwerft door het hoge gras. Illustratief is een oude wc-pot met kapotte bril.

Ook buurman Jan Kuiper, die de stolpboerderij van de camping kocht, inclusief campingslagboom, spuwt zijn gal. Kuiper: „Het is een gore klerezooi en ze doen er geen fuck aan. Ze moeten dat terrein ook direct afsluiten, want er gebeuren rare dingen. Er lopen ’s nachts vreemde figuren rond, mijn hond slaat telkens aan en de buitenlamp reageert er ook op. Ik heb niet voor niet beveiligingscamera’s opgehangen.”

Emoties

Volgens eigenaar en ontwikkelaar Bert Bommer hebben ’bewoners een heel seizoen de gelegenheid gekregen’ hun stek te verlaten. „Maar door de emoties hebben ze daar niet meteen gebruik van gemaakt.” Dat er momenteel niets gebeurt, kan hij ook uitleggen. „We hebben te maken met vergunningaanvragen, want we liggen daar tegen het natuurgebied Markermeer. Dat traject duurt 26 weken, dus dan praat je over maart volgend jaar. Daarnaast loopt de andere vergunningaanvraag voor bestemmingswijziging. Want een caravan op assen is iets anders dan de chalets die wij er neer willen zetten.” Bommer wil hier ’Eco-lodges’ neerzetten, met zonnepanelen erop en zonder gasaansluiting. Bommer wil de zaak zelf maar wat graag opruimen. „Maar zolang we in afwachting zijn van vergunningen, kunnen wij ook niets doen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen