Opmerkelijk: Meer dikke vrouwen dan mannen in Vierdaagse

Foto ANP

Foto ANP

Ron Amesz

Van de vrouwelijke deelnemers aan de Vierdaagse is 33 procent te dik. Van de mannen heeft iets minder dan een kwart een te grote buik. Dat blijkt uit onderzoek tijdens de Vierdaagse door fysiologe Maria Hopman van het Universitair Medisch Centrum St Radboud.

Bij 10.000 wandelaars heeft Hopman de buikomvang gemeten. De gemiddelde vrouwenbuik meet 85 centimeter, maar 33 procent had een omvang van meer dan 88 centimeter. Die groep loopt een groter risico op een toekomstige chronische ziekte. De mannenbuik is gemiddeld 96 centimeter. Van de mannen heeft 24 procent een omvang van 102 centimeter of meer. Die groep loopt hetzelfde risico.

Hopman ondervroeg wandelaars ook over hun motivatie en leef- en eetgewoonten. Plezier is de belangrijkste drijfveer om mee te doen aan de Vierdaagse, gevolgd door prestatiedrang en gezondheid. Afvallen tijdens de wandeling is lastig, zegt Hopman. „Wandelaars moeten onderweg juist goed eten en drinken om het vol te houden. De training voor de Vierdaagse is wel een goed middel om af te vallen.”

De wetenschapster hoopt de gegevens van uiteindelijk 30.000 wandelaars te kunnen verzamelen. „Die groep wil ik dan ook langer gaan volgen.”

Volgend jaar wil Hopman de Vierdaagse wederom gebruiken als wetenschappelijk platform. Het onderzoek richt zich dan mogelijk op het effect van wandelen op suikerpatiënten. Onbekend is hoe de verdeling per provincie, in het bijzonder Noord-Holland, is.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.