AZ en Janssen halen uit op vermakelijke avond

Feest bij AZ na een van de doelpunten. Foto ANP

Theo Brinkman
Alkmaar

Een week na de wanvertoning tegen Heerenveen toonde AZ zich zaterdagavond weer van zijn beste kant. Dat leverde een vermakelijke avond en een ruime overwinning (5-1) op PEC Zwolle op. Met vier doelpunten, waarvan twee penalty’s, verstevigde Vincent Janssen bovendien zijn koppositie op de topscorerslijst.

Op de leuke avond, met van AZ-kant regelmatig flitsend voetbal, werd Vincent Janssen opnieuw de meest bejubelde speler. De spits heeft dit seizoen inmiddels 25 competitiedoelpunten gemaakt en is hard op weg zich tot topscorer van de eredivisie te laten kronen.

Lars Veldwijk

Ondanks de enorme nederlaag werd ook aan de kant van PEC Zwolle de spits luidkeels toegezongen. Niet omdat hij had gescoord – het enige doelpunt van PEC Zwolle kwam van verdediger Kingsley Ehizibue – maar omdat hij de laatste twintig minuten op doel stond. En dat deed Veldwijk zeer verdienstelijk. Met enkele knappe reddingen, zowel met de vuist als met de voet, hield hij AZ van nog meer doelpunten af. Het leverde hem in korte tijd een paar nieuwe liedjes op. ‘Veldwijk die moet keeper worden, hihaho’, ‘Alle ballen op Veldwijk’ en Veldwijk in Oranje’ zongen de fans uit Zwolle.

Penalty

Twee keer moest Veldwijk zich toch gewonnen gegeven. Twee keer werd hij geklopt door Vincent Janssen. Eerst via een strafschop (4-1) en daarna door een frommelactie, waarbij Janssen de bal onder Veldwijk door schoot.

,,Ik vroeg nog aan hem in welke hoek hij hem zou schieten, maar dat wilde hij niet zeggen'', zei Veldwijk lachend. En Janssen: ,,Op zich best gek, een penalty nemen tegen een veldspeler. Dat gaf eigenlijk best wat extra druk. Maar hij zat er goed in.''

Veldwijk had twintig minuten voor tijd noodgedwongen de keepershandschoenen aangetrokken, omdat keeper Mickey van der Hart een rode kaart had gekregen en PEC Zwolle geen wissels meer had. Trainer Ron Jans had op dat moment al drie keer gewisseld.

Bij zijn eerste ‘actie’, de penalty die werd gegeven vanwege de overtreding van Van der Hart op Alireza Jahanbakhsh, was Veldwijk kansloos. Daarna onderscheidde hij zich, tot hilariteit van het publiek, wel enkele keren.

Aan gort gespeeld

Op het moment dat Van der Hart met rood van het veld werd gestuurd, was PEC Zwolle door AZ al aan gort gespeeld. Voor rust was het overwicht van AZ enorm. Twee doelpunten van Vincent Janssen, halverwege de eerste helft, leverden een 2-0 voorsprong op. Dat was nog een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. PEC Zwolle kwam er in de eerste drie kwartier geen moment aan te pas.

Alleen in de eerste fase van de tweede helft leefde PEC enigszins. Door een kopbal van invaller Ehizibue kwam het ook even terug tot 2-1, maar direct daarna bracht Dabney dos Santos met een weergaloos schot de marge alweer op twee (3-1). Daarmee had AZ de zege binnen en kon de feestelijke, vrolijke en af en toe hilarische slotfase beginnen.

AZ-PEC Zwolle 5-1

20. Janssen 1-0, 25. Janssen (penalty) 2-0, 63. Ehizibue 2-1, 65. Dos Santos 3-1, 69. Janssen (penalty) 4-1, 84. Janssen 5-1. Toeschouwers: 16.341. Scheidsrechter: Manschot.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen