Voorkomen honingdauw nogal prijzig

Ed Brouwer

Noodzakelijke bezuinigingsdrift raakt in Bussum nu ook de lieveheersbeestjes. Het dorp heeft er geen geld meer voor over om ze te kopen en in de lindebomen te zetten ter bestrijding van luizen. Luizen die in deze nazomerweken met hun honingdauw - een mooi woord voor poep met zwarte schimmel - voor vieze plaktroep op stoepen en auto’s zorgen.

Betty Ros die het bij ons aankaart vindt het maar niets dat de gemeente niet langer iets doet aan de overlast en ook weigert om de bomen in de laan te vervangen door andere exemplaren waar luizen zich niet aan verlekkeren. Erger, volgens haar zelfs verbiedt om op straat je auto te wassen!

De gemeente bevestigt tegenover ons dat luizenbestrijding geen prioriteit meer heeft, nu Bussum op de uitgaven moet besparen. Jaarlijks kostte de luizenbestrijding 5500 euro, dat heeft de gemeenteraad er niet meer voor over.

Jurisprudentie

Mevrouw Ros en haar medebewoners staan niet alleen. In heel veel gemeenten klagen bewoners over vieze luizenpoep. De vraag is of gemeenten verplicht zijn er iets aan te doen. Onze huisadvocaat Mick Veldhuijsen zoekt er wat gerechtelijke uitspraken bij. Maar die jurisprudentie biedt klagende bewoners weinig hoop. Wie ergens gaat wonen waar dichtbij bomen staan, moet zich realiseren dat zich daarin insecten kunnen nestelen die overlast geven, heeft het hof in hoger beroep bepaald.

Larven kopen

Wat mevrouw Ros misschien samen met de buren kan doen, is zelf een paar dozen met larven van lieveheersbeestjes kopen (bijvoorbeeld via www.roodmetzwartestippen.nl). Goedkoop zijn ze niet: 30 larfjes kosten € 13,50 en voor een boom heb je er tussen 50 en 500 nodig, afhankelijk van de grootte. Maar je hebt er misschien wel iets aan. Larven eten 80 tot 150 bladluizen per dag, als ze volwassen zijn zakt dat terug tot zo'n 80 maar om de paar dagen leggen ze 20 tot 40 eitjes die na een week wel zijn uitgekomen, dus dat dijt wel uit. Er kan ook gespoten worden met het biologische bestrijdingsmiddel Savona, maar dat is wel een onhandig gedoe. Heel misschien kan de gemeente Bussum toch een handreiking doen. De woordvoerder van de gemeente meldt dat overleg met de bewoners wordt gezocht om samen aan een oplossing te werken die ook nog financieel verantwoord is. Een autowasverbod op straat heeft Bussum niet. Een misverstand bij Betty Ros, ze mag wel degelijk met een emmer sop de ergste viezigheid wegboenen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.