Hogere brug Beverkoog kan wel

Hogere brug Beverkoog kan wel / archieffoto HDC Media

Redacteur Alkmaar
Regio

Alkmaar blijkt begin dit jaar zelf een alternatief te hebben bedacht voor de ontsluiting van bedrijventerrein Beverkoog waarvoor niet de doorvaarthoogte hoeft te worden beperkt in het kanaal Omval-Kolhorn. Alkmaar zegt nu dat zo’n oplossing niet bestaat

Een en ander blijkt uit een studie, begin dit jaar uitgevoerd door het bureau Iv-Infra. In dat onderzoek worden twee mogelijkheden onderzocht om de Beverkoog in het noorden rechtstreeks aan te sluiten op de N242.

Variant 1, zo staat in het rapport is bedacht door Alkmaar zelf. In die oplossing wordt een brug gebruikt met een doorvaarthoogte van 4,86 meter, gelijk aan de hoogte van de andere bruggen in de omgeving. Alleen moet de weg naar die brug wel een slinger maken over het bedrijventerrein om niet al te steil naar voldoende hoogte te komen.Variant 2 komt van Iv-Infra. Dat is een min of meer rechte weg in het verlengde van de Berenkoog, over een brug van 3,70 meter.

Die laatste aansluiting is korter en kost 2 miljoen minder. Alkmaar heeft daarom die variant gekozen ook al is die 3,70 meter momenteel in strijd met regels van de provincie. De provincie heeft gezegd, zo beweert Alkmaar, dat het kanaal binnenkort toch in belang wordt gedegradeerd en dat dan die 3,70 meter weer wel mag.De provincie zelf zegt echter dat dit idee wel leeft in Haarlem, maar dat er nog niets over is besloten. Langedijk en zijn bedrijfsleven dienen bezwaarschriften in bij zo wel Alkmaar als de provincie omdat jachthavens en de scheepswerven gedupeerd worden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.