Deelnamerecord zwemmarathon Stavoren-Medemblik

Connie Vertegaal
Medemblik

De organisatie van de zwemmarathon Stavoren-Medemblik op 12 augustus heeft alle zeilen bij moeten zetten om schippers te vinden die zwemmers gaan begeleiden. De marathon (22 kilometer) trekt 21 zwemmers: een record.

Maar een oproep onder zeilers had het gewenste effect: er is voor elke deelnemer een persoonlijke volgboot die een jurylid en de coach aan boord heeft.

De Medemblikker caféhouder Jack Brakeboer, organisator van de zwemmarathon, zegt dat het marathonzwemmen in de lift zit. ,,Dat komt natuurlijk doordat er veel media-aandacht voor is door toppers als Maarten van der Weijden, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal. Ik vind het geweldig dat het marathonzwemmen eindelijk uit het verdomhoekje komt.’’

Meestal trok de zwemmarathon zo rond de 15 deelnemers. ,,Vorig jaar hebben er 20 meegedaan, dat was toen ook al een record. Er is nu een discussie gaande of het wetsuit wordt toegestaan bij de zwemmarathon. Als dat gebeurt verwacht ik nog meer deelnemers, er zijn veel triatleten die het dan wel willen doen. Ik vind zelf wel dat de romantiek er dan een beetje afgaat met die wetsuits’’, aldus de man die zelf ook acht maal het IJsselmeer over zwom.

De 48e zwemmarathon Stavoren-Medemblik is de enige serieuze zwemmarathon van Nederland en het is het Nationaal Kampioenschap van de KNZB. De marathon trekt ook deelnemers uit het buitenland: twee Duitsers, een Deen en een Belg. De snelste zwemmers volbrengen de marathon in vierenhalf tot vijf uur.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen