Baybasin zat te lang in isolatiecel gevangenis Heerhugowaard

Het vliegtuigje vorig jaar boven de Heerhugowaardse gevangenis.

Het vliegtuigje vorig jaar boven de Heerhugowaardse gevangenis.© Archieffoto: Jan Jong

ANP
HEERHUGOWAARD

De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin heeft te lang in afzondering in de Heerhugowaardse gevangenis gezeten. Hij kreeg deze ordemaatregel opgelegd nadat vorig jaar juli een vliegtuigje over de gevangenis in Heerhugowaard vloog met daarachter de tekst 'Free Baybasin Now'. Ook werd hij daarna overgeplaatst naar de gevangenis in Vught.

Baybasin diende een klacht in bij de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) over de veertien dagen dat hij in afzondering heeft gezeten. De RSJ oordeelde vrijdag dat de afzondering te lang heeft geduurd en hij een financiële tegemoetkoming moet krijgen voor de dagen die hij ten onrechte in afzondering heeft verbleven.

Levenslang

De uit Turkije afkomstige Baybasin (60) werd in 2002 tot levenslang veroordeeld vanwege betrokkenheid bij moord in Turkije, uitlokking daartoe, gijzeling en drugshandel. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en stelt dat er ondeugdelijk bewijs is gebruikt. Volgens hem wilde de Turkse overheid hem achter de tralies omdat hij zich sterk maakte voor de Koerdische zaak.

Een groep Nederlandse medestanders, onder wie de oud-directeur van de Heerhugowaardse gevangenis Frans Douw en de oud-directeur van de Pompe-kliniek Jos Poelmann, ondersteunen die claim. De zaak tegen hem zou hoofdzakelijk stoelen op telefoontaps waarmee is geknoeid. Die zouden slecht vertaald in het proces verbaal zijn beland. Ontlastende uitspraken zouden zijn weggelaten en nooit uitgesproken belastende teksten zouden zijn toegevoegd. ,,Er zijn bij Justitie heel wat mensen met 'bloed aan hun handen', aldus advocaat Adèle van der Plas vorig jaar.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad liet onlangs weten een nieuw proces af te wijzen omdat er geen gronden zijn voor een herziening van de veroordeling. De Hoge Raad gaat zich buigen over het herzieningsverzoek, maar doorgaans wordt het advies van de advocaat-generaal overgenomen.

Dood

Advocaat Adèle van der Plas zei na de afzondering in de Heerhugowaardse gevangenis dat haar cliënt nu opnieuw het regime moet ondergaan waar hij al zes jaar (1998-2003) aan onderworpen is geweest en waar hij een posttraumatische stressstoornis aan heeft overgehouden. ,,Dus handboeien, compleet isoleren en intern visiteren. Dit is heel ernstig. Hij staat al bol van de spanning en daar doen ze nu nog een schepje bovenop. Ze willen hem kapotmaken, ze willen hem dood."

Baybasin die volgens zijn steungroep ooit bij de geheime dienst van Turkije werkte, zou te veel weten over drugshandel door hooggeplaatste Turken. Justitie zou om nog onbekende reden de Turken ter wille zijn geweest bij het opsluiten van de man.

Baybasin is een van oprichters van de Koerdische regering in ballingschap.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.