Eerste West-Friese locatie Taalhuis geopend in Hoorn

Jeroen Haarsma
Hoorn

West-Friesland heeft er een bijzonder huis bij. Het staat in Hoorn en heet het Taalhuis.

Begin deze zomer kreeg het Vrijwilligerspunt groen licht om namens de zeven West-Friese gemeenten het Taalhuis Westfriesland op te zetten. Vanaf nu staat de deur van het Taalhuis aan de Maelsonstraat open voor iedereen die een vraag heeft over taal of laaggeletterdheid.

Hiermee zetten de gemeenten een belangrijke stap in de aanpak van laaggeletterdheid in onze regio. Want laaggeletterdheid is nog steeds een groot probleem, zo blijkt uit de cijfers. Een op de tien mensen in West-Friesland heeft moeite met lezen en schrijven. Voor deze mensen is het moeilijk om in onze ’informatiemaatschappij’ mee te komen.

Het doel van het Taalhuis is om deze mensen op weg te helpen en door te verwijzen naar de opleiding, training of begeleiding die bij hem of haar past. Een belangrijke stap hierbij is het aantrekken van een trajectbegeleider die bij elke nieuwe aanmelding de intake verzorgt. Met een instaptoets wordt het taalniveau bepaald. Daarna volgt een advies op maat.

De accomodatie aan de Maelsonstraat is de eerste van zeven punten waar mensen kunnen aankloppen. Het doel van het Taalhuis is namelijk om in elke West-Friese gemeente een inloophuis te openen. Waar deze afdelingen van het Taalhuis precies komen, is nog niet bekend.

Taalhuis Westfriesland is gevestigd aan de Maelsonstraat 20 te Hoorn. Contact opnemen kan via telefoon 0229-745067 of via mail: info@taalhuiswf.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen