Nieuwe bieb wil veel meer dan alleen boeken uitlenen

Kees de Boer
Castricum

Kletterend vallen de blikken, beplakt met de nieuwe afdelingen van de Castricumse bibliotheek, om wanneer Wethouder Marcel Steeman ze weet te raken. Na drie weken verbouwing is de nieuw ingerichte bieb officieel open. Op naar een nieuw hoofdstuk.

Geïnteresseerden konden afgelopen zaterdag kennismaken met de geheel vernieuwde bibliotheek aan de Geesterduinweg. Raymond Westenburg van de bieb: „We hebben de bibliotheek toegankelijk en ruimtelijker gemaakt. Met nieuwe afdelingen: ’Literatuur en cultuur’ bijvoorbeeld, ’Spanning en actief’ en ’Liefde en leven’. En we hebben twee hoeken voor de jeugd. Een voor kinderen van nul tot acht, en een voor kinderen tussen acht en twaalf jaar.” Hij vervolgt: „Met de nieuwe inrichting willen we laten zien dat we veel meer doen dan het uitlenen van boeken alleen. We willen onze bezoekers verleiden om naast het zoeken naar boeken ook allerlei andere dingen te doen.” Hij wijst op een lange tafel bij het raam: „Daar zijn contactpunten voor computers. Mensen kunnen daar lekker met hun laptop gaan zitten. En er is een nieuwe leestafel gekomen, waar allerlei tijdschriften kunnen worden gelezen. Zo willen we ook een ander publiek trekken, mensen die tot nu niet of nauwelijks langskomen.”

Meer dan ooit is de bibliotheek voor jong en oud. Om dat te benadrukken kregen afgelopen zaterdag de eerste vijftig volwassenen een shopper en de eerste vijftig jonge bezoekers een leeslampje. Westenburg: „Leuk is vandaag de samenwerking met de mensen van ’SamenSpraak’, een project voor mensen die de Nederlandse taal nog moeilijk vinden. In de bibliotheek laten zij de bezoekers proeven van lekkernijen uit het land van herkomst.”

Op de kinderafdeling zit een jongetje te genieten van een interactief prentenboek. Door met zijn vinger het scherm aan te raken wordt hij door het boekje geleid. „Waar zie je een grote uil?”, klinkt het uit de muur. Als het jochie op het goede plaatje drukt, hoort hij ’Goed zo!’ uit het apparaat. Hij kan het niet laten om even met zijn handjes te klappen. In het Kinder Media Café wordt getoond hoe kinderen leren omgaan met computers. Met een iPad bestuurt een meisje een robotauto. Naast haar staat een leeftijdgenoot op dezelfde manier een xylofoon op de grond te bespelen. Lena de Wilde is met haar zonen Siem (6) en Wout (4) uit Castricum goed te spreken over de nieuwe ’look and feel’ van de Castricumse bibliotheek: „Ik kom hier het hele jaar rond en ik vind het erg mooi geworden. Heel eigentijds en overzichtelijk.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.