Subsidiegeld BVO gestolen

Zaanstad

Subsidie die het Buitenlandse Vrouwen Overleg in Zaandam heeft gekregen in de jaren 2013 en 2014 blijkt te zijn ontvreemd.

BVO krijgt sinds in januari vorig jaar geen subsidie meer. Bij het afsluiten van die relatie heeft het bestuur van de organisatie ontdekt dat niet al het geld gebruikt is.

De bedoeling was om het overgebleven geld terug te betalen, maar dat lukt niet omdat het weg is. Het bestuur heeft de gemeente geïnformeerd dat een groot deel van de ontvangen subsidie is ontvreemd en heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie.

Hoeveel geld er is verdwenen, maakt de gemeente niet bekend en ook de grootte van het subsidiebedrag lijkt een goed bewaard geheim. In de gemeentebegroting wordt wel de taak van het BVO genoemd, maar niet de bijbehorende bedragen.

BVO raakte de subsidie kwijt omdat het werk van de vereniging is overgenomen door de sociale wijkteams. Zij gaan sinds vorig jaar over het stimuleren van participatie.

Het Buitenlands Vrouwen Overleg bestaat al sinds 1985. De gemeente prijst de vereniging om het goede werk.

De Algemene Wet Bestuursrecht, de Algemene Subsidie Verordening en aanvullende regels waaronder ook het sanctiebeleid bij verstrekken van subsidies, leggen organisaties de plicht op om te veel betaald geld terug te betalen. Burgemeester en wethouders houden BVO daaraan. Dat betekent dat ze toch moeten betalen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.