De Wolf en de drie Rebellen

Van onze verslaggever
Enschede

Zonder enige theaterervaring een avondvullende voorstelling geven in een heuse schouwburg… het kan. Mits je oud-profvoetballer bent, met een hoofd vol anekdotes. John de Wolf, Glenn Helder en Marcel Meeuwis willen het bewijzen. Ze trapten af in Enschede.

Dat zul je nou verdorie altijd zien. Zit Glenn Helder als ex-voetballer, ex-gokverslaafde en ex-bajesklant in theater Wilmink te Enschede in de rol van nieuwbakken podiumbeest tijdens de voorstelling FC De Rebellen net aangrijpend te vertellen over hoe hij ontspoorde nadat zijn vrouw was vreemdgegaan....

Had de oud-speler van Arsenal net de tukkers in de zaal aan zijn lippen hangen met verhalen over vuurwapens en achtervolgingen, wijst een mevrouw op de derde rij geestdriftig naar een scherm achter op het toneel, dat de tussenstand meldt van de derby FC Twente-Heracles.

’1-0!’ schalt haar stem door het cultuurpaleis. Hilariteit. Kan allemaal gebeuren, als je alles behalve modale voetballers uitgerekend hun officiële theaterdebuut laat maken op een tijdstip dat even verderop de twee voetbalgrootmachten uit de regio tegen elkaar spelen. Tikkeltje ongelukkige planning, mag je wel zeggen.

Schelmenstreken

,,Hoort allemaal bij het leerproces”, zegt Tjarda Zeggelink, behalve manager van Glenn Helder bedenkster van de show. Met de doelgroep gelijktijdig in de Grolsch Veste (het stadion van FC Twente) trekt FC De Rebellen toch nog een halfvolle zaal en dat zegt alles over de onverslijtbare populariteit van mannen als John de Wolf, zeker als ze onbevangen vertellen over de schelmenstreken uit hun dagen als profvoetballers.

Met RTL’s Koert Westerman als aangever/vragensteller en cabaretier Leo Alkemade voor de zuivere culturele noot hebben de ex-voetballers John de Wolf, Glenn Helder, Marcel Meeuwis en speciale gast Sjaak Polak in Enschede één artistieke opdracht: vooral jezelf zijn. Daar slagen ze wonderwel in, met de onvermijdelijke pies- en poepverhalen uit de kleedkamer, maar ook met ontboezemingen over de zwarte bladzijden uit hun loopbanen.

Aldus ademt het Wilmink Theater het ene moment de sfeer van een voetbalkantine en het andere moment van een psychiatrische behandelkamer. Helder vertelt over hoe hij, totaal geflipt, met pistolen zwaaide en duizenden euro’s per dag vergokte in het casino. De Wolf herinnert het publiek aan zijn bedrog als kaarter van het Nederlands elftal, Meeuwis aan het bij de strot grijpen van een journalist en Polak aan de wraak op een vakbroeder die hem kankerjood had genoemd. Dit alles afgewisseld met luchtige voorbeelden van vaak melige voetbalhumor, sinds het succes van het tv-programma ’Voetbal inside’ een gouden formule.

Verhaaltjes

,,Zenuwachtig?” herhaalt John de Wolf, voorafgaand aan de show in de artistiek ingerichte kleedkamer de vraag. ,,Ben je belazerd! Ik ben volle stadions gewend, waarin je lelijk op je bek kon gaan. Waarom zou ik me dan druk maken als ik in een zaal met aardige mensen verhaaltjes over mezelf moet vertellen?”

Het begon allemaal met een ideetje van oud-Feyenoorder Marcel Meeuwis: ex-profs als hijzelf in voetbalkantines een beetje verbaal laten stoeien met elkaar en het publiek. Er kwamen zoveel vakbroeders bij, dat werd gezegd: kunnen we net zo goed ook wedstrijdjes gaan spelen. Doen ze dus, met mannen als Wim Kieft, Mario Been, Hans Kraaij jr, Ricky van den Bergh en Ulrich van Gobbel. De volgende stap werd een theatershow.

Zitten jullie niet een beetje te klussen in de wijk van Derksen, Genee en Van der Gijp? De Wolf: ,,Nee, want zij zeiken anderen af, wij onszelf.” Helder: „Ho, ho, geen kwaad woord over Derksen, want hij zette ooit een foto van mij op de cover van zijn blad met de tekst: Dit wordt de nieuwe linksbuiten van Oranje.”

Twee uur later worden de heren in de foyer omringd door hun publiek, in de rij voor een selfie met de meest wonderlijke artiesten van de theaterwereld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.