Drechterland stapt uit fusie-overleg

ENKHUIZEN

De plannen voor het ambtelijk samengaan tussen de drie gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (SED) zijn voorlopig stop gezet. Drechterland kon niet instemmen met het bedrijfsplan: er is onvoldoende zekerheid over de huisvesting in Hoogkarspel.

Deze stap heeft tot verbazing bij de twee andere gemeentebesturen geleid. Dinsdag werd in de colleges gesproken over het bedrijfsplan voor de toekomstige organisatie en het advies van de stuurgroep SED. Dinsdagavond zouden de drie burgemeesters een toelichting geven.

In De Drechterlandse politiek is ophef ontstaan omdat de fusieplannen de bouw van het gemeentehuis en centrumplan dreigden te doorkruisen. De drie gemeenten hadden in de eerste plannen al uitgestippeld dat de fusie ook tot één ambtelijke organisatie zou leiden, in de toekomst onder één dak. Daarmee zou het nieuwe raadhuis al nog voordat de bouw is begonnen, al overbodig raken.

In een eerste reactie stelt burgemeester Rob van der Riet namens Drechterland dat er in het fusieplan onvoldoende zekerheid kan worden geboden over een volwaardige betekenis van het nieuw te bouwen gemeentehuis in Hoogkarspel na de fusie. ,,De gemeenteraad is altijd erg duidelijk op dit vlak geweest."

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen