Fietsen

Ron Amesz

Het is jammer dat ik niet dichter bij mijn werk woon, want dan zou ik het woon-werkverkeer zeker per fiets doen. Maar zes uur heen en weer fietsen zit er voor deze pendelaar niet in. Toch is een fietstocht naar het werk, waarin je al kunt nadenken over wat je die dag gaat aanpakken of je hoofd na het werk even helemaal leegmaken, een ideale mogelijkheid.

Wel heb ik een fiets in Hilversum. Een klassieke zwarte damesfiets, die mijn Hilversumse fietsenmaker steeds liefdevol oldtimer noemt. Het is een vooroorlogse Benzo, ooit het huwelijksgeschenk van de moeder van mijn zwager. Benzo staat voor Bakker en zoon, een fietsfabriek uit Vlaardingen. Terugtraprem en drie versnellingen, heel modern voor die tijd.

Op de Heuvellaan, op weg naar het Gewest Gooi en Vechtstreek - altijd weer een klim naar het hoogste punt van Hilversum -, is die versnelling een uitkomst. Veel ouderwetse fietsenmerken zijn teloor gegaan. Het aloude Fongers, een en al degelijkheid uit Groningen, Empo, Locomotief, Burgers, Simplex, Juncker, allemaal verdwenen of opgeslokt.

In de crisistijd van de jaren dertig ontstonden er veel fietsfabriekjes. Hier in de regio Luxus uit Naarden, Herder uit Bussum, Anker en T. de Wit Hzn, beide uit Hilversum, en de grotere Magneet in Weesp. Niet te vergeten Antilope, van Baarda&Co in Hilversum. Antilope is natuurlijk een schitterende naam voor een fietsenmerk met een brutale knipoog naar de Gazelle. De Benzo brengt mij snel naar afspraken in Hilversum, waar de stadsring vaak een crime is.

Wandelen (ik ben geen antilope) en fietsen zijn goed voor lichaam en geest. Als je ergens niet uitkomt helpt een wandeling of fietstocht zeker, de oplossing klimt ineens je hoofd binnen. Met de huidige benzineprijzen loont het ook nog eens en de benzineprijzen zullen alleen nog maar stijgen. Deskundigen voorspellen al dat de prijs aan de pomp gaat verdubbelen. Ga toch fietsen, denk ik dan.

In een straal van vijftien kilometer fiets ik alles in mijn stad, behalve bij onvervoerbare dingen. Een krat pils achter op de fiets gaat overigens prima, wel oppassen bij het afstappen. Uit ervaring weet ik ook dat fietsen in de stad sneller gaat. Fietsen is fun als je files ziet of opstoppingen voor parkeergarages. Iedere week probeer ik zeventig kilometer te fietsen. Als ik dat niet haal volgens mijn kilometerteller, verzin ik in het weekend een doel om de mijzelf opgelegde taak te halen. Minimaal 3650 kilometer per jaar dus en weer trots als ik daar ver boven zit. Laatst nog een stuk van het fietsknooppuntennetwerk (driemaal woordwaarde bij Scrabble) van Gooi en Vechtstreek gefietst. Schitterende routes, langs Weesp, Nederhorst den Berg, de Spiegelplas en dan weer langs de hei. Voor een volgende keer staat de fortenroute op het programma en als ik een keer helemaal los wil gaan de 178 kilometer lange route langs de hele Stelling van Amsterdam. Het regionale innovatieplatform voor toerisme en recreatie, het Regionaal Bureau voor Toerisme en het Gewest Gooi en Vechtstreek willen met gemeenten en ondernemers het recreatief fietsen in de regio promoten. Daarom zijn ze gekomen met een Gooise Vrouwen Shopping fietsroute door het bruisende Gooi. Mondain en trendy roept de folder, die bij de VVV's verkrijgbaar is. Je wordt langs de leukste winkels en plekjes geleid en overal staat een beschrijving van de bijzonderheden. Zelfs de Hillywoodtour op het mediapark zit erin. In het arrangement zit ook een overnachting, maar als bewoner van de regio kunt u natuurlijk ook uw eigen bed gebruiken.

Voor de economische en toeristische ontwikkeling van de regio zijn dit mooie initiatieven. Heb je een hekel aan fietsen dan zou je het ook nog kunnen lopen, behalve natuurlijk als je etalagebenen hebt. Probeer het eens zou ik zeggen, ga toch fietsen.

Rolf Heuvingh

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.