Freefighter Hans Nijman had veel vijanden, zegt Dick Vrij

Silvan Schoonhoven
Beverwijk

Freefighter Hans Nijman, die vorige week werd doodgeschoten in Beverwijk, had veel vijanden. Dat zegt zijn vriend Dick Vrij. Panorama had een telefonisch interview met hem in de gevangenis van Zwaag.

Vrij zegt in het weekblad dat hij niettemin geen idee heeft waarom zijn sportschoolcollega dood moest. Mogelijk was de moord een wraakactie omdat hij zelf uit angst voor een liquidatie vrijwillig de gevangenis in was gevlucht. Maar hij noemt ook argumenten tegen dat scenario. Zo waren er genoeg momenten geweest waarop vijanden vrij spel hadden.

In de periode tussen zijn vrijlating uit voorlopige hechtenis en het moment dat hij zich weer aan de poort meldde, vormde Vrij een makkelijk doelwit. Van 15 juli tot 10 september ging hij elke dag op vaste tijden van huis naar de sportschool. Ook na zijn vrijlating over hooguit twee jaar zou hij een 'sitting duck' zijn geweest als hij was teruggegaan naar Beverwijk. Sinds de moord op Nijman kijkt hij wel uit: ,,Ik ga nooit meer terug.''

Dick Vrij zegt in het tijdschrift dat hij 'niet wil piepen' over het risico om geliquideerd te worden. ,,Ik weet waar ik aan begonnen ben.'' Nijman daarentegen zat niet, of niet meer in de misdaad, zegt Vrij. Hij was zich van geen dreiging bewust. ,,Anders had hij nooit zijn auto in een doodlopende steeg gezet waar hij achteruit moest rijden.'' Nijman werd getroffen door vijftig kogels. Hij zou nog een afwerende beweging hebben gemaakt met zijn handen. ,,Die waren vol geraakt.''

De buitenwereld associeerde Nijman wel degelijk met de onderwereld. De sportschool was een trefpunt waar ook topcriminelen Dino Soerel uit Purmerend en Danny K. uit Hilversum over de vloer kwamen. Maar Vrij ontkent dat hij of zijn maat 'Dino's gorilla's' waren. Zo zag het er soms wel uit. ,,We gingen vaak de stad in. En als iemand een probleem krijgt, dan blijf ik niet aan de bar zitten.''

Nijman bewoog zich tussen topfiguren in de misdaad, maar is zelf niet vaak veroordeeld. Zijn naam kwam op tafel bij een zware mishandeling in Den Haag, tien jaar geleden. Hij zou daar samen met anderen een Zwitserse bankier te grazen hebben genomen. Dat gebeurde in opdracht van Bob Sijthoff, toenmalig commissaris van het Financieele Dagblad. Ze hadden ruzie over bijna vijf ton. De Zwitser werd geslagen en geschopt en iemand dreigde een briefopener in zijn hoofd te steken. Het slachtoffer gaf een signalement dat deed denken aan Nijman, maar herkende hem niet van een foto. Nijman ging vrijuit.

Dan was er nog het contact met de Turkse crimineel Senol Tuna -inmiddels ook doodgeschoten. Tuna stelde in een telefoongesprek met Nijman voor om een afpersingsslachtoffer 'bijna de nek om te draaien' omdat er niet betaald werd. Nijman zei toen dat Tuna beter niet 'de kip met de gouden eieren moest weggooien'.

Willem Holleeder zou de namen van Vrij en Nijman ook hebben gebruikt om anderen bang te maken en af te persen. Vrij was daar kwaad over. Hij sloeg Holleeder in 2012 een gebroken kaak op een Amsterdams terras.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.