NS zegt huur parkeerterrein Wijckerpoort op na dagvaarding van gemeente Beverwijk

© Guusje Tromp

Bart Vuijk b.vuijk@hollandmediacombinatie.nl
Beverwijk

De NS blijkt de huur van parkeerterrein Wijckerpoort in Beverwijk te hebben opgezegd. De gemeente en de NS onderhandelen al sinds de zomer over een nieuwe huurovereenkomst. Wordt die niet gesloten, dan dient de gemeente het terrein te ontruimen en te verlaten.

Momenteel huurt de gemeente het parkeerterrein voor 70.000 euro per jaar van de NS. Het vroegere rangeerterrein is nu de enige gratis parkeerplaats in de directe nabijheid van het Beverwijkse centrum.

De NS zegde de huur op, toen de gemeente een rechtszaak tegen zowel NS, Prorail als Strukton aanspande toen een van deze spoorbedrijven - onduidelijk is nog steeds welke - ineens de spoorwegovergang bij de ingang van het terrein afsloot.

Dat deden de spoorwegen omdat bij een inspectie was gebleken dat de overgang niet werkte. Soms bleven spoorbomen dicht, soms open, het was kortom niet veilig volgens de regels. Hoewel het spoor sporadisch wordt gebruikt door staaltreinen van en naar Tata Steel, werd voor de zekerheid de overgang geheel gesloten. Dat duurde wekenlang, tot grote ergernis van veel forensen en van de gemeente Beverwijk, die het gehuurde terrein niet kon gebruiken.

Nu blijkt dat de NS in reactie op de rechtszaak die de gemeente hierover aanspande, de huur heeft opgezegd. Dat betekent niet dat de auto’s onmiddellijk weg moeten. Er wordt onderhandeld over een nieuwe huurovereenkomst. De gemeente wil een lagere huur.

Ook wil de gemeente alleen betalen voor de grond die daadwerkelijk wordt gebruikt, en niet het hele terrein. Hoe de NS hiermee omgaat, is nog onduidelijk. In een stuk van het college van b en w staat: ,,Mochten NS en gemeente het onverhoopt niet eens worden dan zal de gemeente binnen een redelijke termijn het parkeerterrein dienen te verlaten.”

AHOB

Een deel van het terrein is echter wel eigendom van de gemeente. Dus de gemeente houdt belang bij een goed werkende spoorwegovergang. Strukton heeft inmiddels toegezegd dat er een nieuwe AHOB komt. De kosten bedragen 190.000 euro, waarvan de gemeente 38.000 euro meebetaalt. Er is nog even gekeken naar een verplaatsing van de overgang naar het verlengde van de Halve Maan, maar dat is duur.

Mocht de gemeente er over de huur niet uitkomen met de NS, dan valt de gemeente terug op het deel van het terrein wat wel eigendom is van Beverwijk. Los hiervan onderhandelt de gemeente over de aankoop van het terrein

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.