Acht namen staan op dodenlijst van 'De Neus'

Silvan Schoonhoven
Hilversum

Op de dodenlijst van Willem Holleeder prijken onder meer de namen van Hilversumse crimineel Danny K. en de Beverwijkse vechtsporthouder Dick Vrij. Dat meldde deze krant in december. Willems zus Astrid heeft bij de politie nu hetzelfde verklaard, schrijft NRC Handelsblad.

De melding dat K. en Vrij op Holleeders lijst stonden, kwam binnen op een oud telefoonnummer van Dick Vrij, zo bleek tijdens een rechtszitting in december.

De Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) onderschepte het bericht en kwam langs om het tweetal van de dreiging op de hoogte te brengen. Niet alleen Holleeder, ook zijn lijfwacht Ferry de Kok uit Wijdewormer zou volgens het sms-bericht achter de dreiging schuilgaan. Niet bekend is wie de sms heeft gestuurd.

Voorbereidingen

Zus Astrid Holleeder heeft tegen de politie gezegd dat haar broer plannen had om acht mensen te vermoorden. Niet duidelijk is hoe ver hij was met de voorbereidingen.

De naam van Danny K. wordt vaak genoemd in verband met Holleeder. Volgens sommigen, zoals kroongetuige Fred Ros, zou hij in de hiërarchie nog hoger staan dan De Neus. K. liet in de wandelgangen van de rechtszittingen in december duidelijk blijken dat de kwestie rond dodenlijsten uiterst gevoelig lag. In januari werd hij veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf wegens onder meer witwassen.

Zijn kompaan Dick Vrij kreeg drie jaar; hij liet zich vorige zomer al vrijwillig opsluiten uit angst te worden vermoord. Behalve het tweetal zou ook Dino Soerel uit Purmerend en zijn familie op Holleeders lijst staan. Daarnaast misdaadverslaggever Peter R. de Vries, zus Sonja Holleeder, de Hells Angels Harrie S. en Ronald H. en de Bosnische crimineel Maruf 'Paya' M.

Gewaarschuwd

Voor vrijwel alle mensen op de lijst geldt dat ze bekend stonden als naasten en vrienden van De Neus. Maar volgens Astrid Holleeder is dat schijn, staat in het proces-verbaal dat NRC Handelsblad heeft ingezien.

,,Ik heb de advocaat van Danny K. gewaarschuwd'', zegt Astrid. ,,Kijk naar de geschiedenis. Het is niet altijd wat het lijkt. Zijn kracht is dat hij mensen altijd weet te overtuigen. Hij is zo zielig. En hij heeft het allemaal niet gedaan en het wordt hem allemaal aangedaan. Dan gaan mensen hem toch weer helpen.''

Holleeder staat nu terecht voor een reeks daadwerkelijk uitgevoerde liquidaties. Ook dat waren ooit boezemvrienden: onder meer zijn zwager Cor van Hout, vastgoedman Willem Endstra en de Zwanenburgse kroegbaas Thomas van der Bijl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.